Около 22:50 на 16.07, в близост до гр. Кавала се е разбил самолет Антонов 12!

Видео!

ПОСЛЕДНИ АКТУАЛИЗАЦИИ!
НЕ ПРИБЛИЖАВАЙТЕ РАЙОНА, КЪДЕТО Е ПАДНАЛ САМОЛЕТЪТ ТАЗИ ВЕЧЕР, на равнината между Антипилипи и Палеохорио! Той носи БОЕПРИПАСИ!
Според извънредна новина, публикувана от вестник “КАТИМЕРИНИ”, на уебсайта му самолетът, паднал малко преди 23 часа тази вечер, е Антонов, натоварен с боеприпаси, насочен от Сърбия към Йордания!
Пилотът засича механичен проблем и поискал разрешение за аварийно кацане на малкото летище Бадем Кавала (от източната страна на Филипи каньона), но не стигна дотам.
Полицията е блокирала достъпа до района на падането в радиус от 500 метра!
(много) любопитните следователно трябва да бъдат държани далеч от мястото на събитието от съображения за безопасност!
Около 22:50 тази вечер горящ летящ самолет се е разбил – според очевидец – в равнината на изток от Никисиана (вероятно между фермите на Палеохорио – Антипилипи) и вероятно се е разбил падайки в стълб / електрически жици, в резултат на което експлозия, страхотен проблясък и веднага след общо затъмнение в Никисиани, Грузиани, Агиос Христофор и Палеохори поне!
По-нова информация сочи, че затъмнението достига Хортокопи (на прага на Елефтерополис).
Според очевидца Джанис Залидас Йоаннис Залидас, от Кринида (Витаста) от Серес, самолетът е преминал горящ над селото им, преди да кацне на няколко десетки километра югоизточно, основно в подножието на планините Пангайоу (в префектура на Кавала).
Полицията е уведомена и вече хеликоптер засича района от високо, на село, както виждаме от балкона на къщата ни!

Украински карго самолет се разби през нощта недалеч от град Кавала в Северна Гърция.

Гръцки медии, цитирани от Асошиейтед прес, съобщиха, че в използвания от украинска авиокомпания товарен самолет Ан-12, който се разби късно снощи близо до град Кавала в Северна Гърция, е имало 12 тона опасни материали, най-вече експлозиви, съобщи БТА.

Според гръцката телевизия ЕРТ самолетът е украински – “Антонов Ан-12”, собственост е на украинска компания и е летял от Сърбия за Йордания. Пилотът е поискал да извърши аварийно кацане поради проблем с един от двигателите, но връзката с него била изгубена.

Видеозаписи показват как самолетът, обхванат в пламъци, се снижава бързо, след което пада на земята и се вижда експлозия. Пожарната служба не може да потвърди типа на самолета. Колко са били хората на борда засега не е известно. В изявление на службата, се казва, че са изпратени 15 пожарникари със седем цистерни да гасят избухналия след катастрофата пожар. Към мястото са се насочили още спасители.

Според Франс прес, която се позовава на пожарникари, самолетът се е разбил край градчето Палеохори, окръг Кавала. Очевидци, цитирани от телевизия ЕРТ, казват, че машината е била в пламъци още преди да се разбие.

Местни жители казаха, че са видели огнено кълбо, а експлозии са се чували в продължение на два часа след катастрофата.

Гръцкото Управление за гражданска авиация съобщи, че самолетът е пътувал от Сърбия за Йордания. Според държавната телевизия ЕРТ компанията оператор на турбовитловата машина съветско производство, е украинският товарен превозвач “Меридиан”.

Представители на местните власти казаха, че нямат конкретна информация за вида на товара и броя на хората на борда, но според медии те са били осем.

Като предпазна мярка заради силната миризма, която се носи от мястото на катастрофата, координационен комитет, съставен от служители на общината, полицията и пожарната, призова жителите на двете населени места, които са най-близо до мястото на катастрофата, да държат прозорците си затворени тази нощ, да не излизат от дома си и да носят маски. Властите твърдят, че не знаят дали в самолета е имало опасни химикали, информира БТА.

Според Управлението за гражданска авиация пилотът успял да предупреди властите за проблем в един от двигателите на самолета и му е бил даден избор да кацне на летището в Солун или в Кавала. Той избрал по-близкото до него летище в Кавала, за да извърши аварийно кацане. Почти веднага след това връзката прекъснала. Самолетът се разбил на около 40 км западно от летището.

Телевизия ЕРТ информира, че военни и експерти по взривните вещества са на път към мястото на катастрофата. Очаква се обаче те да започнат работа едва на сутринта. Пожарната служба е отцепила район в радиус от около 400 метра. На разсъмване тази зона ще бъде разширена.
Допълнителна информация от dir.bg