Сътрудниците на руския Национален център по епидемиология и микробиология „Гамлея“ са изпитали върху себе си създадената от тях векторна ваксина срещу коронавирус. Учените твърдят, че след въвеждането й са придобили имунитет срещу „Ковид-19“ и не са почувствали никакви негативни странични ефекти. Това обяви самият директор на института академик Александър Гинцбург. Той посочи, че по този начин учените са се защитили от вируса и ще могат спокойно да работят в условията на пандемия.

Уточнява се, че става дума за ваксина, създадена на основата на ДНК на аденовируса, в който е внедрен ген на новия коронавирус SARS-CoV-2. Аденовирусът се използвал в качеството на „контейнер“, чиято задача е да достави коронавирусния ген до клетките. Така в тях се предизвика синтез на обвивката на „Ковид-19“ и имунната система се „запознава“ с потенциалния враг, обясниха от института по микробиология. Ваксини от подобен вид се наричат векторни. Преди да я изпитат върху себе си, руските учени я тествали върху опитни мишки и морски свинчета. Очаква се, ако резултатите са добри, ваксината да бъде официално регистрирана през есента.

Междувременно стана ясно, че позитивната тенденция към стабилизиране на епидемиологичната обстановка в страната се съхранява. Вече седми ден в Русия заразените с „Ковид-19“ за денонощие са по -малко от 10 000. В петък се съобщава за 8894 нови случая, като при 42,2% от тях болестта протича безсимптомно. Рекордно много са и изписаните от болница пациенти с коронавирус за денонощие – 7144. Починалите са 150. Така общият брой на доказаните случаи на „Ковид-19“ в страната достигна 326 448. Преди дни в много региони на страната започна масово изследване на населението за наличие на имунитет срещу коронавирус. Една от крупните вериги лаборатории докладва, че за последните четири дни са направени повече 40 000 кръвни теста, като антитела са открити у 14% от изследваните. В по-голямата си част заразените са изкарали болестта безсимптомно.

https://www.monitor.bg

loading...