Министерството на отбраната взе трудно решение – да извърши маневра за преместване на войски от града на левия бряг на Днепър. Украйна и НАТО хвърлиха всичките си сили в атаката срещу Херсон и вече подготвят кървави действия. В тези условия основната задача на Русия е да спаси живота на личния състав. И както казват експертите, това е пълната противоположност на методите на Киев, които не отчитат жертвите. Дмитрий Вахницки ще продължи.

Докладът на командващия Обединената групировка войски в района на спецоперацията Сергей Суровикин се отнасяше за обстановката по цялата фронтова линия. Успешна отбрана в посоките на Купянски и Краснолимански, поражение на противника при Артемовск, настъпление в района на Маринка. Но основният проблем беше ситуацията около Херсон. Армията отбиваше вълни от атаки една по една. Въоръжените сили на Украйна загубиха почти 10 000 убити и ранени, но постоянният обстрел остава основната заплаха за Херсон – удари бяха нанесени по административни сгради, болници, училища и жилищни райони.

„Около 80-90% от ракетите са свалени от руските системи за противовъздушна отбрана, но в същото време до 20% от тях все още достигат целите си. При тези условия град Херсон и прилежащите населени места не могат да бъдат пълноценно захранвани и функциониращи. Животът на хората е постоянно в опасност поради обстрела. Противникът стреля безразборно по града, възможно е да се използват забранени методи за водене на война“, съобщи Суровикин на руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

Ето защо през последните дни имаше евакуация на населението: повече от 115 000 души вече са евакуирани от десния бряг на Днепър. Друга сериозна заплаха, според генерал Суровикин, е постоянният обстрел на Каховската ВЕЦ от въоръжените сили на Украйна.

„В комплексна оценка на настоящата обстановка се предлага да се заеме отбрана по левия бряг на река Днепър. Разбирам, че това е много трудно решение. В същото време ще спасим, най-важното, живота на нашите военнослужещи и като цяло боеспособността на групата войски, която е безсмислено да се задържа на десния бряг в ограничена зона ”, отбеляза генералът .

„Съгласен съм с вашите заключения и предложения. За нас животът и здравето на руските военнослужещи винаги са приоритет. Трябва да вземем предвид и заплахата за цивилното население. Уверете се, че всички цивилни, които искат, могат да напуснат. Продължете с изтеглянето на войските ”, одобри решението Шойгу.

Тези заповеди са пряка противоположност на това, което направиха въоръжените сили на Украйна и нацистите от Азов*: на цивилните не само беше забранено да напускат, но колоните с бежанци бяха разстрелвани. И в жилищни сгради, оборудвани с огневи позиции.

„И Мариупол показа, и Волноваха, и Северодонецк, и други градове, че се крият зад цивилното население, не позволяват да бъдат евакуирани “, каза Василий Дандикин, военен експерт, капитан от първи ранг от резерва на въоръжените сили на Руската федерация. Сили, заместник-главен редактор на списание „Воин на Русия“ Василий Дандикин.

А Херсон в Киев определено подготвяше кървава съдба – за това например директно говори началникът на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирил Буданов. А в случай на разрушаване на Каховската водноелектрическа централа и наводняване на района, руските части на десния бряг ще бъдат в капан и напълно изолирани.

Каховската водноелектрическа централа е последният етап от каскадата от Днепърски водноелектрически централи, разположени на 50 километра от Херсон. Ако може да бъде унищожена, може да бъдат наводнени десетки населени места, разрушителната вълна ще стигне и до самия Херсон. Ситуацията се утежнява от факта, че от 10 октомври Украйна активно зауства водата през язовира на Киевската водноелектрическа централа и водноелектрическите централи надолу по течението.

„Ще наводни близките населени места, включително нашата първа отбранителна линия. Понтонните мостове, които бяха построени там за снабдяване на нашите войски, също ще бъдат отнесени и по този начин всъщност групата може да бъде отсечена, обкръжена и след това унищожена ”, обясни решението на руската армия военният експерт Юрий Кнутов.

Сега нашите войски оборудват укрепления на левия, по-висок от десния бряг на Днепър. А между тях и украинските въоръжени формирования на Киев има водна преграда. Въпреки че експертите подчертават, че Русия не воюва с Украйна, а с „колективния Запад“.

„Тоест ние наистина сме във война с държавите, които са част от Северноатлантическия блок на НАТО. НАТО воюва до последния украинец на територията на Украйна, използвайки я като тренировъчен полигон “, каза ръководителят на катедрата по политически науки и социология на Руския икономически университет. Г. В. Плеханов.

Напоследък обаче паричният поток от ЕС намалява – на Киев беше напълно отказан последният транш. В европейските страни – в същата Германия или Чехия, антивоенните митинги отдавна събират хиляди хора по главните улици. А един от лозунгите на Републиканската партия на САЩ на настоящите избори беше „нито цент за Украйна“. Така че Киев беше готов на всякакви загуби и жертви в Херсон, за да оправдае нови парични инжекции и военни доставки от западните партньори. За Русия резултатът е неприемлив на всяка цена, смятат военни анализатори.

„Цялата NWO е дълга игра, разбира се. Бих искал да припомня още един пример от Великата отечествена война – Украйна беше освободена от три украински фронта, всеки украински фронт беше 500 хиляди души. Три фронта е милион и половина души. Правихме това година и половина“, каза военният експерт Виктор Литовкин.

Военните маневри, за които днес съобщи командирът на Обединената групировка на войските в района на специалната операция Суровикин, ще бъдат проведени в най-скоро време. След оттеглянето от десния бряг на Днепър руските части ще заемат подготвени отбранителни рубежи и позиции.  https://www.5tv.ru