Украинският град Соледар, за който в последните дни се водеха ожесточени сражения, е поставен под контрол на бойците на руската военна групировка “Вагнер”, предадоха световните агенции. Това съобщи руският бизнесмен Евгений Пригожин, който е ръководител на “Вагнер”.

“Подразделенията на частната военизирана компания “Вагнер” взеха под контрол цялата територия на Соледар”,  се казва в съобщение на Пригожин, качено в “Телеграм” от пресслужбата му. В него се уточнява, че в центъра на града са обкръжени вражески бойци и се водят сражения. Броят на пленените украински военни ще бъде съобщен утре, се допълва още в текста, пише БТА.

Соледар беше в центъра на интензивни боеве, защото Русия го смята за ключов в кампанията си за превземането на близкия стратегически град Бахмут и по-големия украински източен регион Донбас.

Украинският президент Володимир Зеленски и военното командване не споменаха за контрол над Соледар във вторник вечерта. Зеленски повтори призива си за повече западни оръжия, като заяви, че Русия събира силите си, за да засили военната си офанзива, но не предостави подробности.  https://trud.bg