Новият министър на вътрешните работи ще бъде главен комисар Атанас Илков, настоящ директор на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП). Това предложи премиерът Димитър Главчев за втория си служебен кабинет, а президентът Румен Радев този път не възрази.

Номинацията на Илков бе спрягана в последните дни. Други по-важни промени в състава на Министерския съвет са и това, че Главчев няма да съвместява длъжностите на премиер и външен министър, като дипломат номер едно става Иван Кондов, както „Труд news” писа. Сменя се и министърът на транспорта, като Георги Гвоздейков отстъпва мястото си на Красимира Стоянова.

Както се очакваше, след намека на служебния премиер Димитър Главчев миналата седмица, когато взе мандата, Калин Стоянов не остана на поста си. Именно заради името на Стоянов бе отпратена от държавния глава преди седмица кандидатката нов служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева.

Днес президентът Радев поздрави Главчев, че се е вслушал в очакванията на обществото за намаляване на политическото напрежение и провеждане на честни избори чрез отстраняването на Калин Стоянов. Утре президентът ще издаде указ и кабинетът „Главчев – 2“ ще положи клетва пред Народното събрание. Ще има и указ за насрочване на парламентарни избори на 27 октомври.

„Наред първостепенната задача за борба с купения и контролиран вот, вашето правителство ще трябва да положи значителни усилия за решаване на проблемите на хората в труден период, за гарантиране на нормалното функциониране на държавата, за задълбочаване на европейската й интеграция“, очерта важните задачи пред служебния кабинет Радев. И влезе в конкретика – пожарите, военните действия около нас, подобряване на инвестиционния климат, задачи като ПВУ и не на последно място – кабинетът следва до края на седмицата да излъчи кандидати за нов български еврокомисар.

На свой ред Димитър Главчев започна, както предния път, без излишна скромност, като по думите му досегашното правителство се е справило с основните си задачи като организирането на честни избори, против което нямало твърдения.
„Но винаги може по-добре, именно в тази посока са предложените от мен промени, които са предложени с диалог и комуникация с Вас, това е ясно“, каза премиерът.

Всички изложени от президента приоритети се подразбирали сами по себе си, добави Главчев, но подчерта – подобряването на живота на българските граждани ще бъде изкарано на първо място.

„Що се касае до избора на български еврокомисар, утре ще вляза в комуникация с народните представители, те да дадат своите предложения, които след това ще бъдат разгледани от Министерския съвет“, очерта плана си министър-председателят.

Структурата и съставът на кабинета „Главчев – 2“:

Служебен вицепремиер и министър на финансите – Людмила Петкова

Служебен министър на вътрешните работи –  Атанас Илков

Служебен министър на иновациите и растежа –  Росен Карадимов

Служебен министър на регионалното развитие – Виолета Коритарова

Служебен министър на труда и социалната политика – Ивайло Иванов

Служебен министър на отбраната – ген. Атанас Запрянов

Служебен министър на външните работи – Иван Кондов

Служебен министър на правосъдието – Мария Павлова

Служебен министър на образованието – Галин Цоков

Служебен министър на здравеопазването – Петко Стефановски

Служебен министър на културата – Найден Тодоров

Служебен министър на околната среда и водите – Петър Димитров

Служебен министър на земеделието и храните – Георги Тахов

Служебен министър на транспорта и съобщенията – Красимира Стоянова

Служебен министър на икономиката и индустрията – Петко Николов

Служебен министър на енергетиката – Владимир Малинов

Служебен министър на електронното управление – Валентин Мундров

Служебен министър на туризма – Евтим Милошев

Служебен министър на младежта и спорта – Георги Глушков

https://trud.bg/