Росица Матева: Без видеонаблюдение и тъмни стаи по време на вота

0
207
  • ЦИК спира кампанията за разясняване на машинното гласуване

Няма да има видеонаблюдение по време на вота, а хората ще дават гласа си не в тъмна стая, а зад параван. Това каза в „Тази сутрин“ зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. Данните от гласуването с машини и на хартия ще се записват поотделно в протоколите.

„Преди това протоколът беше направен така, че трябваше да се запише общият брой бюлетини, но Административен съд-София град отмени това решение и затова в събота ние приехме нови изборни книжа. В протокола ще се записват отделно данните от машинното гласуване и това с хартиена бюлетина. Накрая ще се вписва общият сбор от двете“, обясни тя.

Матева препоръча на секционните избирателни комисии (СИК) да се запознаят предварително с изборните книжа, за да не се допускат грешки. Подчерта също така, че не е желателно да се бърза с преброяването на бюлетините и с попълването на протоколите. Самият протокол пък ще бъде качен на сайта на ЦИК, за да могат всички да се упражняват.

„Наблюдава се една такава тенденция – секционните избирателни комисии бързат да приключат работа в изборните помещения и да отидат в РИК, за да са по-напред в редицата на чакащите. Когато обаче има допусната грешка в попълването на протокола, в РИК започва едно търсене къде е тази грешка. Трябва да се правят поправки. Ако обаче протоколът бъде внимателно попълнен и се преброят всички контроли, в РИК процесът ще бъде много по-бърз“, обясни още зам.-председателят на ЦИК.

Росица Матева уточни, че този път машинният глас ще бъде записан и той ще се носи от хартиената разписка, докато преди това гласът се записваше в машината и се извличаше от техническото устройство. Сега СИК ще установява резултата не от дългия разпечатан протокол, а от разписките в кутията.

„Софтуерът ще бъде модифициран, както и техническото обслужване на всички дейности по машинното гласуване. Те са възложени отново на „Сиела Норма“ и на „Смартматик“, обясни още тя.

Матева обаче изрази надежда, че до следващите избори ще има малко повече време и държавата ще успее сама да организира техническото обслужване на машинното гласуване.

Тя припомни, че на тези избори няма да има тъмна стаичка, а ще бъде поставен параван. Паравани ще има само за гласуващите с хартиена бюлетина, тъй като самите машини си имат защитни крила отстрани, които гарантират тайната на вода.

„В секциите с до 300 избиратели ще се гласува само с хартиени бюлетини, а в тези с над 300 избиратели ще се гласува както на хартия, така и с машина“, поясни още Росица Матева.

След пет поредни вота от ЦИК се взели решение да не правят целенасочена кампания за разясняване на машинното гласуване. Тази година акцентът обаче ще е върху видеонаблюдението – то няма да се провежда по време на самото гласуване, т.е. камерите ще бъдат включени единствено и само при преброяването на бюлетините след края на изборния ден.  https://lupa.bg/