• Бившият лидер на Pink Floyd в момента е на турне в Северна Америка с новото си шоу „This Is Not A Drill“

Какво мисли Роджър Уотърс за войната в Украйна, Тайван, Байдън

Един от основателите на легендарния Pink Floyd. Роджър Уотърс шокира мнозина с интервю, което даде за CNN, в което изрази противоречивите си възгледи за Тайван, войната в Украйна и американския президент.

В интервю за CNN Уотърс обясни защо президентът на САЩ Джо Байдън се оказа сред пързалките на „военнопрестъпниците“ на концертите си като част от турнето „This is not a drill“.

„Като начало, Байдън разпалва огъня в Украйна – това е огромно престъпление“, каза Уотърс, когато го попитаха защо е включил Байдън в категорията военнопрестъпници. „Защо Съединените щати не насърчават [Володимира] Зеленски, [ukrajinskog] президента, да преговаря и да премахне необходимостта от тази ужасна, ужасна война, която убива… Не знаем колко руснаци“, добави Уотърс.

Когато репортер на CNN отбеляза, че е „обърнал нещата с главата надолу“, като „обвини страната, която е пострадала от инвазията“, Уотърс отговори, че трябва да погледне към миналото.

„Трябва да погледнеш назад. Може да се каже, че всичко започна през 2008 г. Тази война е основно реакция на действията на НАТО, които нахлуха точно до руската граница, което те обещаха да не правят, когато го направиха [Михаил] Горбачов договори оттеглянето на СССР от целия източен Европа“, каза Уотърс.

Той също така отхвърли коментара на журналиста, че американците са „освободители“.

„Те влязоха във Втората световна война заради Пърл Харбър. Те бяха тотални изолационисти. Слава богу, руснаците вече бяха спечелили кървавата война дотогава. 23 милиона руснаци загинаха, защитавайки вас и мен от нацистката заплаха“, отговори Уотърс. „Бих ви предложил да прочетете още малко и да се опитате да разберете какво биха направили САЩ, ако китайците разположат ядрени ракети в Мексико и Канада“, добави Уотърс.

В отговор на твърдението на репортер на CNN, че китайците са „твърде заети с обкръжаването на Тайван в момента“, избирателите отговориха, че Тайван е част от Китай.

„Тайван принадлежи на Китай. От 1948 г. той е напълно приет от цялата международна общност. Ако не знаете, значи не четете достатъчно. Човек вярва на пропагандата на неговата страна. Не можете да говорите за правата на човека и Тайван, без всъщност да четете“, отбеляза Уотърс.

Интервюто на Уотърс шокира мнозина и предизвика тежки критики онлайн, но имаше и такива, които аплодираха „опитите на Уотърс да похвали репортера на CNN“.

„Той очевидно живее от тъмната страна на луната. Тайван никога не е бил управляван от комунистически Китай“, каза Алекс Бристоу, заместник-директор на Австралийския стратегически институт за отбрана, стратегия и национална сигурност. Бристоу имаше предвид албума на Флойд The ​​Dark Side of the Moon.

Кадри от части от интервюто, които бяха редактирани извън крайния продукт, също се появиха, предоставяйки повече контекст за казаното от Уотърс.

Уотърс беше нападнат, че защитава Русия. Но от нередактираното интервю става ясно, че той коментира събитията, довели до руската инвазия и че не е направено достатъчно, за да се спаси светът от бездната и да се избегне войната“, каза журналистът Кевин Гостола.

https://newsbeezer.com.

Байдън като военнопрестъпник: „Той разпалва огъня в Украйна“

По време на политически натоварено ново интервю за CNN , бившият фронтмен на Pink Floyd Роджър Уотърс предложи защита за етикетирането на американския президент Джо Байдън като военнопрестъпник.

Уотърс в момента е на турне из Северна Америка с най-новото си сценично шоу „This Is Not A Drill“, след като е свирил на 15 дати в региона от началото на юли. За шоуто сцената на Уотърс е облицована с гигантски екрани, които в един момент показват слайдшоу на хора, които Уотърс е заклеймил като „военни престъпници“.

Байдън е показан сред кохортата – веднага след своя предшественик Доналд Тръмп – с етикет, който уверява на посетителите на концерта, че настоящият президент на САЩ „едва започва“.

Говорейки с Майкъл Смеркониш от CNN (който отбелязва, че е фен на музиката на Уотърс, но не е съгласен с него за някои от неговите политически възгледи), Уотърс беше попитан защо смята Байдън за подходящ за подстрекателското слайдшоу.

„Е, той разпалва огъня в Украйна, като за начало – това е огромно престъпление“, отговори художникът, позирайки риторично на Смеркониш: „Защо Съединените американски щати не насърчат [Володимир] Зеленски, [украинският ] президент, да преговаря, премахвайки необходимостта от тази ужасяваща, ужасяваща война, която убива… Не знаем колко украинци и руснаци.“

Смеркониш отговаря, като казва на Уотърс, че е „обърнал нещата“ и че художникът погрешно „обвинява партията, която е нападната“. Уотърс гласно не е съгласен, защитавайки позицията си, като продължава: „Е, всяка война, кога е започнала? Това, което трябва да направите, е да погледнете историята и да кажете: „Ами започна на този ден.“

„Може да се каже, че започна през 2008 г. – тази война е основно за действието и реакцията на НАТО, натискайки се чак до руската граница, което те обещаха, че няма да правят, когато [последният лидер на Съветския съюз, Михаил] Горбачов преговаряше оттеглянето на СССР от цяла Източна Европа.

Уплашен от неговата гледна точка, Смеркониш умолява Уотърс да разгледа ролята на САЩ като „освободители“ във войната между Украйна и Русия, на което Уотърс отвръща: „Вие нямате роля на освободители! За какво говориш?”

Смеркониш посочва Втората световна война като пример, който Уотърс бързо опровергава: „Вие (САЩ) влезете във Втората световна война заради Пърл Харбър. Вие бяхте напълно изолационисти до онази тъжна, опустошителна, ужасна [неразбираемо] през 1941 г.“

Посочвайки, че Уотърс е загубил баща си през Втората световна война, Смеркониш предлага свое собствено опровержение: „Бих казал, [че] ние винаги сме щяли да бъдем [замесени във Втората световна война] и [Пърл Харбър] ни е тласнал. Но слава Богу, че Съединените щати влязоха, нали?“

Отново Уотърс бързо опровергава защитата на Смеркониш: „Но слава Богу, руснаците вече почти бяха спечелили кървавата война дотогава. Не забравяйте, че 23 милиона руснаци загинаха, защитавайки вас и мен от нацистката заплаха.

Смеркониш използва отговора на Уотърс като възможност да върне разговора към темата, като смята, че „бихте си помислили, че руснаците биха научили урока си от войната и нямаше да нахлуят в Украйна – честно?“

Уотърс изглежда все още не е съгласен, отговаряйки: „С цялото си четене бих ти предложил, Майкъл, да си тръгнеш и да почетеш още малко, а след това да се опиташ да разбереш какво биха направили Съединените щати, ако китайците поставят ракети с ядрено оръжие в Мексико и Канада.

„Китайците са твърде заети с обкръжаването на Тайван, докато говорим“, намесва се Смеркониш, на което Уотърс веднага отвръща: „Те не обкръжават Тайван – Тайван е част от Китай. И това е абсолютно прието от цялата международна общност от 1948 г. насам – и ако не знаете това, значи не четете достатъчно. Отидете и прочетете за това! Вие вярвате на пропагандата на вашия сайт.

Вижте цялото интервю по-долу:

Това не е първият път, когато Уотърс предизвиква вълни с възгледите си относно етичното поведение на Байдън. През април 2020 г. – месеци преди Байдън да победи Тръмп на последните президентски избори – бившият Pink Floydian го нарече „шибана слузеста топка“ , която е „толкова слаба и не се харесва на никого“.

Северноамериканската част от турнето „This Is Not A Drill“ на Уотърс ще продължи в Кълъмбъс в сряда (10 август) с още 28 дати по маршрута, преди да приключи в средата на октомври. Вижте пълния списък с дати тук и намерете билети за избрани представления тук .

Миналия месец Уотърс нападна The Weeknd и Drake , като каза, че е „далеч, много, много по-важен, отколкото който и да е от тях някога ще бъде“ . В скорошно интервю с канадската публикация The Globe And Mail Уотърс попита интервюиращия защо последните му шоута в Торонто не са прегледани от публикацията или други в района.

Казаха му, че The Weeknd трябва да започне турнето си „After Hours ‘Til Dawn” същата вечер, на което Уотърс отговори: „Нямам представа какво или кой е Weeknd, защото не слушам много музика . Хората ми казаха, че той е голям актьор. Е, успех на него. Нямам нищо против него. Нямаше ли да е възможно да прегледаме неговото шоу една вечер и моето шоу друга вечер?“