• Паламуд ще има до началото на декември

Бургаските рибари се стягат за улов на лефер. Миналата неделя силен западен вятър спря риболова в залива и те останаха “закотвени” на брега с лодките си. Времето не бе подходящо за морето, затова започнаха приготовление на мрежи и въдици за лефера – най-хищната риба.

Леферът се лови по два начина – с мрежи или “на воблер” – примамка, която прилича на риба и с въдица се влачи от лодката. Леферът се лъже и я захапва.

Чернокопът още не е дошъл в Бургаския залив. На рибната борса “Краснодар” го продават по 10 лева килото, но това е предимно улов от траловете, казват бургаските риболовци. Все още се чакат пасажите чернокоп, които да влязат в мрежите им.

“Може тази година вместо чернокопът направо да се появи лефер”, смятат много от морските вълци и обясняват, че чернокопът всъщност е малък лефер.

Паламуд все още има, макар и по-малко от преди.

Според прогнозите паламуд ще има до началото на декември. След Димитровден, рибарските съпруги и самите рибари започват да го солят. Тогава рибата е мазна и става за консервиране. Затова може да се очакват още пасажи паламуд, докато стане още по-студено. Сега водите още са топли и е по-постен, обясняват врели и кипели в консервирането му. Освен паламуд, всяка есен рибарите затварят в буркани и чернокоп. – “Това е нашата зимнина, както за повечето хора е лютеницата”, обясняват морските.

Леферът е най-скъпата риба на борсата „Краснодар“, заедно с калкана. В момента държи цена от 30 лева. Най-вкусен е на скара, на фурна, печен във фолио или пържен с доматен сос, и е много търсен от туристите в заведенията по брега, въпреки високата му цена. Рибарите разказват, че от него се прави вкусната Резовска рибена чорба, заедно със сафрид и хамсия.  https://trud.bg