Христо Грозев , разследващ журналист и ръководител на изданието Bellingcat (изданието е признато в  Русия за чуждестранен медиен агент и е включено в списъка на нежеланите организации), Христо Грозев е обявен за издирване в Русия поради иницииране на наказателно дело срещу него за разпространение на фейкове за руската армия. Това съобщава РИА Новости с позоваване на източник.

„Образувано е дело за разпространение на фалшификати за въоръжените сили на Руската федерация“, каза източникът.

На 26 декември българският журналист Христо Грозев се появи на сайта на Министерството на вътрешните работи на Русия в раздел „Издирва се“.

Български гражданин се издирва по наказателно дело, като статията не е посочена.

През юли руската ФСБ заяви , че главният следовател на Bellingcat е участвал в осуетена операция от Главната дирекция за разузнаване (ГУР) на украинското министерство на отбраната за отвличане на бойни самолети на руските въздушно-космически сили. Според ведомството Грозев чрез своя координатор е намерил две куриерки. Те се срещнаха на гарата в  Липецк с куриер, нает от украинските разузнавачи от  Москва , който донесе авансово плащане от 4000 долара за руския пилот, който уж се е съгласил на отвличането.

Оперативният служител на ФСБ заяви още, че участието на Христо Грозев в британското външно разузнаване MI6 е било известно на руските специални служби не само от негови изявления. www-gazeta.ru

Български разследващ журналист обявен за федерално издирване от Русия

Журналистът от разследващия сайт Bellingcat Христо Грозев е обявен за федерално издирване от Русия. Това е съобшено на на уебсайта на руското вътрешно министерство, съобщи ТАСС. Уебсайтът посочва, че българинът е “издирван по член от Наказателния кодекс”.

През юли руската разследваща служба ФСБ заяви, че Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване за отвличане на военни самолети от Русия. Службата твърди, че открила двама куриери, които са участвали в прехвърлянето на пари от украинското разузнаване на руски пилот за отвличане на самолет. Журналистът отрича да е замесен.

Христо Грозев е участвал в няколко разследвания относно Алексей Навални. По-специално той беше сред разследващите отравянето на опозиционния лидер през август 2020 г.

През ноември журналидтът спечели “Наградата на Основателите” на ICFJ (Международен център за журналисти) за високи постижения в областта на журналистиката.

Грозев се присъединява към Bellingcat през 2015 г. като разследващ репортер. Той е известен с това, че използва отворени източници, социални медии и други налични данни за разследвания. Грозев е автор на разследвания, в които са идентифицирани двама висши руски офицери, свързани със свалянето на полет 17 на Малайзийските авиолинии през 2014 г.; офицери от ГРУ, замесени в заговора за преврат в Черна гора през 2016 г.; тримата заподозрени за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал през 2018 г. и отравянето на Алексей Навални през 2020 г. През 2019 г.

Грозев и екипът му печелят наградата за разследващ репортаж на Европейската преса за “Разкриване на заподозрените за отравянето в Солсбъри”. В нея те идентифицират извършителите на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал.  bg-voice.com