РЗИ за качество на водите за къпане в област Добрич

0
37

 

Във връзка с проследяване на качеството на водите за къпане, на 03.09.2024 г. е извършено пробонабиране съгласно План-графика за регулярен мониторинг на качеството на морската вода от 12 зони за къпане: зона „Русалка – Централен плаж”; зона „Русалка – Голям плаж”; зона „СБА”, зона „Тузлата”; зона „Робинзон”;  зона „Балчик – Централен”; зона „Нов плаж”; зона „Балчик – Двореца; зона  „Фиш – Фиш”; зона „Албена”; зона „Кранево Централен” и зона  „Кранево Юг”.

На останалите 8 зони сезонът за къпане се счита за приключен към 31.08.2024 год. и от там проби води за къпане не се вземат през м. септември.

Резултатите на взетите на 03.09.2024 г. 12 проби води за къпане показват, че микробиологичните показатели „чревни ентерококи“ и „ешерихия коли“ съответстват на изискванията на Наредба № 5 от 30 май 2008 г. за управление на качеството на водите за къпане.

Резултатите на взетата 1 проба вода за къпане от зона „Кранево юг”, изследвана по микробиологични показатели „салмонела“ и „холерни вибриони (НАГ)“ съответстват на здравните изисквания.

Всички резултати от лабораторните изследвания на качеството на морската вода се публикуват своевременно на сайта на РЗИ –Добрич, в раздел „Контрол на морски води“ – „Води за къпане морски“.

Д-р Светла АНГЕЛОВА, директор на РЗИ  Добрич