Москва, 20 септември – AiF-Москва.

Гласуването за влизането на Запорожка област в състава на Русия ще се проведе от 23 до 27 септември. В същия период ще се проведат референдуми в Донецката и Луганската народни републики, както и в Херсонска област.

Това съобщава РИА Новости .

В същото време референдумът в Запорожка област ще се проведе само в освободените територии. Невъзможно е провеждането на гласуване в град Запорожие от съображения за сигурност.

Според проучване на INSOMAR повече от 80% от жителите на Донецката и Луганската народни републики са изразили готовност да участват в гласуването за присъединяване към Руската федерация в близко бъдеще.

По-рано стана известно, че руският президент Владимир Путин може да направи изявление относно референдумите в освободените територии до края на деня на 20 септември.

Русия ще бъде по-голяма. Какво ще се промени след “незабавните” референдуми?

На 20 септември в Донецката и Луганската народни републики, както и в Запорожката и Херсонската области на Украйна обявиха намерението си да влязат в състава на Русия. На 19 септември Обществените палати на тези региони призоваха властите незабавно да проведат референдум за присъединяване към Руската федерация – събитие, за което общественото мнение се подготвя от много години.

Беше обявено, че и в четирите територии гласуването ще се проведе от 23 до 27 септември. По-рано заместник-председателят на Съвета на федерацията Андрей Турчак предложи провеждането на референдум , въпреки че смяташе да го направи в Деня на националното единство на 4 ноември.

Събитията взеха рязък обрат след поредица от атентати срещу представители на проруски администрации и обстрели на мирни цели в Донбас. По-специално, миналата седмица в Луганск главният прокурор на ЛНР беше убит при експлозия в кабинета си. Преди няколко дни артилерийски обстрел отне живота на 13 души в Донецк – снаряд удари автобусна спирка на площада на комисарите в Баку. Страховити кадри от мястото на трагедията бяха публикувани в Telegram канали с надпис “18++”.

Едни искат да убиват, други строят училища

Според експерти форсирането на референдумите може да е причинено от желание за защита на населението.

„Хората виждат, че за режима в Киев те не са граждани, не са свои. Въоръжена формация на киевския режим, наречена Въоръжените сили на Украйна, стреля по тях, удря ги и ги убива. Хората правят очевидния извод, че имат нужда от защита , обяснява пред aif.ru политологът Александър Асафов . „Те виждат, че на Русия й пука. Че Русия оказва реална помощ. По-специално се разпределя хуманитарна помощ, отварят се училища на 1 септември, изгражда се жилищен фонд и се възстановява инфраструктурата. Те разбират, че от една страна режимът в Киев се опитва да ги убива всеки ден, а от друга страна Русия осигурява защита. Изборът е ясен.”

Според адвокат Дмитрий Аграновски , който е специалист по наказателни дела и международно право, влизането на нови територии в Русия има много исторически примери.

„Как Грузия, Армения и други земи се присъединиха едновременно към Руската империя? Те се присъединиха, защото имаше опасност просто да бъдат заклани. Същото се случва сега, например, с Херсонска област. Не съм изненадан, че тези области искат Русия – те търсят защита от политически режим, който е малко предсказуем ”, казва адвокат на aif.ru.

Референдумите ще променят NWO

Както отбелязва Александър Асафов, приемането в Руската федерация може да промени хода на специална военна операция.

„От начина, по който се развиват събитията, виждаме, че въпросът не е „дали“ новите територии ще станат част от Русия, а „кога“. Така че, когато това се случи, руското законодателство ще важи изцяло там. Включително концепцията за национална сигурност и ядрената доктрина, на която се позовава прессекретарят на президента Дмитрий Песков . И разбира се, ще настъпят нови обстоятелства за всички, които изпращат оръжия и наемници в Украйна. Русия ще започне да предприема съвсем други мерки за защита на своите територии. Жителите на новите райони от своя страна се надяват, че терористичните атаки с помощта на западни оръжия ще спрат. 

Кога ще бъде взето решението?

След обявяването на датите на референдума ръководителят на ДНР Денис Пушилин се обърна към Владимир Путин с молба да приеме новите региони в състава на Руската федерация възможно най-скоро, в случай на положителен резултат.

Според Александър Асафов това може да мине веднага. „Мислех, че подготовката за референдума може да отнеме до месец и половина. И я взеха три дни. Имайки предвид заплахата, която надвисва над тези територии, мисля, че всичко това ще се случи доста бързо“, смята политологът. 

Какъв резултат ще покаже референдумът в Запорожие и Херсонска област?

През септември станаха известни резултатите от социологическите проучвания в района на Херсон. Според Руския институт за политически и социални изследвания (РИПСИ) 86% са били готови да гласуват за обединение с Русия. Според Института за социален маркетинг (INSOMAR) – 63%.

За обединение с Русия, според RIPSI, 86% от анкетираните в Запорожка област са за. INSOMAR прочете 71% от тях.

********

Херсонска област – Уикипедия

Херсонска област е една от 24-те области на Украйна. Площ 28 461 km² (7-о място по големина в Украйна.
Население: 1 032 668 души (2019)
Площ: 28 461 km²

Запорожка област – Уикипедия

Запорожка област е една от 24-те области на Украйна.
Площ 27 183 km² (9-о място по големина в Украйна.
Население: 1 698 846 души (2019)

Донецка народна република – Уикипедия

Донецката народна република е самопровъзгласила се сепаратиска непризната държава в Донецка област, Украйна.
Площ:26 517 km²
Население: 2 293 431 души (2018)

Луганска народна република – Уикипедия

Луганската народна република e международно непризната държава в Източна Европа. Самопровъзгласява се през април 2014 година на територията на Луганска област в източна Украйна.

Площ: 26 683 km²

Население: 1 464 039 души (2017)

След успех на референдумите Руската федерация би се увеличила със 108 844 кв. км и така най-голямата по площ държава в света ще се разпростира на площ от 17 208 844 кв. км.