• НАЙ- ЗНАКОВИТЕ И ВАЖНИ СЪБИТИЯ И ПОСТИЖЕНИЯ ЗА 2022 ГОДИНА  НА УЧИЛИЩЕТО ПО ИЗКУСТВА „ СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ‘ – ГРАД ДОБРИЧ

Вдъхновяваща и успешна! Така може да се определи отминаващата 2022 година за единственото училище по изкуства в област Добрич „ Свети Климент Охридски“.

В дните за равносметка и ретроспекция с радост, гордост и огромно задоволство училищния екип на най- голямото училище споделя своите успехи.

„ И  въпреки  обстоятелствата – пандемия, кризи и неблагоприятни условия за творчество и изкуство, нито за миг не ни напусна вдъхновението, упоритостта, амбициите и волята да вложим цялата си душа и сърце, за да направим дните малко по- красиви, малко по- щастливи, защото го дължим на младите хора, на бъдещите таланти на родния град, на хората, потънали в грижи – да ги накараме да се зарадват, да осмислим и усмихнем дните им.“ – това споделят от ръководството на училището.

Зад всички успехи, награди и събития, белязали тази успешна за училището година, стои екипът от преподаватели в общообразователната подготовка и учителите специалисти, но смело може да се каже, че в това училище всички са Творци, защото във всеки продукт, излизащ извън пределите на училището, някой е вложил ум, емоция, сърце и талант, опит и знания.

Училището се гордее със своите учители, които тази година бяха удостоени с национални награди за цялостен принос към образованието. Най- престижната награда за образование в България „ Неофит Рилски“ заслужено беше връчена на четирима учители от училището: Асенка Кулева – преподавател по хореография; Димитър Г. Димитров – старши учител по философия и гражданско образование;Мими Димова- старши учител по химия; Светлана Николова – старши учител по история

Със званието „ Учител на годината“ , връчено лично от президента Румен Радев на специална церемония, бяха удостоени Мими Димова и Димитър Г. Димитров.

Дългогодишният преподавател по английски език Антония Кондова получи Грамота за цялостен принос към образованието в град Добрич от кмета на общината.

Неуморният труд се възнаграждава с успехи и признание. За този ежедневен труд, за силата на духа в това училище може да се напише много. Постиженията на училището са не само в изкуството, но и в общообразователната подготовка. Могат да бъдат изброени няколко престижни места в национални олимпиади по гражданско образование, философия, история и география, биология, математика

Без претенции за изчерпателност, но с много гордост и радост споделяме постиженията на най- малките ни ученици от начален етап в състезанията – Девети международен турнир  „ Математика без граници“ – 55 участници с медали в отделните кръгове, „ Моята родина“ – състезание за историци – над 100 участници от училището и над 40 златни, сребърни и бронзови медала.

Класираните на областен кръг в състезанието по компютърно моделиране четвъртокласнички спечелиха второ, трето и четвърто място в областта, а на националния кръг участничка от училището завоюва трето място, получено в конкуренция с 50 четвъртокласници от цялата страна. И още едно индивидуално трето място от Седмата Softuniada Kids за проект по състезателно програмиране наша четвъртокласничка спечели безплатен обучителен курс на Софт Уни.

В националния конкурс „ Аз съм българче“ – Бургас за ученици от начален етап, в отделните категории – „ Млад поет“ – 1 и 2 място, „ Компютърно моделиране“ – 2 мястo.

Четвъртокласник от училището е и в топлистата на малките математици на Добрич след извоювано второ място на математическия турнир Черноризец Храбър и първо в турнира  „ Иван Салабашев“.

Да се говори за изкуство, да се твори и да се създават истински шедьоври на музикалните и сценични изпълнения на Климентовци  е част от ежедневието на фамилия Охридски. Препълнената зала, многобройните концерти и публиката, която ни кара да работим още по- ентусиазирано, прави животът в училището динамичен, пъстър и много привлекателен за нашите ученици.

Получените награди на музиканти, танцьори и художници, отличните оценки от държавни зрелостни изпити по профилиращи предмети – музика- 4 отлични оценки, изобразително изкуство – най – висок успех от ДЗИ за цялата страна,пълна шестица на ДЗИ по математика и италиански език, могат да се свържат само с едно понятие „ УСПЕХ“ .

Сред най-знаковите награди са:

Първо място в Националното състезание „Ключът на музиката“ – национален кръг;

Национални музикални конкурси:  „Изгряват звезди“- Гран при, „Трикси“  – четири първи места и Гран при, онлайн конкурси спечелени от наша ученичка  от класа по „Поп и джаз пеене“, онлайн конкурс „American charm“, фестивал „E-FEST“ .

Първи награди на национални и фолклорни фестивали и събития – над 100 участия на ученици и състави по различни поводи на общински и национални сцени.

Майсторски клас по флейта с професор Кудря.

Достойно представяне на националния кръг на състезанието по хореография „Фолклорна плетеница“ за 4.,7., 11. клас

Хип – хоп формацията  в училището е с  пет първи места в различни фестивали за танцово изкуство в страната

Многобройни участия на сцените в областта имат фолклорните ни формации – Гайдарски оркестър, Група за народно пеене, Народен оркестър, а наградите от Националните фестивали „ Диньо Маринов“ , „ Песенна дъга над Кутев“; Ученик от единадесети клас е стипендиант на Министерство на културата

В областта на изобразителното изкуство младите таланти на Охридски  бяха отличени с първо и второ място в националния кръг на олимпиадата „Лаборатория за  изкуства“. В Международния конкурс „ Творчество без граници“  двама наши единадесетокласници спечелиха  сребърни  медали.

Първи места в националните конкурси  „Магията на изкуството“ – Русе, „Светът е цветен за всички детски очи“ – Русе, „Щърко шарен, добре си ни дошъл“, „Земята, пчелите и хората“ – Бургас, „Вълшебният свят на Родопите“, „България в картини и слово“, „Недорисуван свят“, „Свети Трифон Зарезан“ и много други.

Училището участва в Европейската нощ на музеите, изложби в Младежки център, Регионална библиотека „Дора Габе“ , Художествената галерия, а коридорите на цялото училище са превърнати в изложбени фоайета, място за съприкосновение с изкуството и естетиката, сътворени от талантите на учебното заведение.

Уникална за страната е националната конференция по гражданско образование „Семейство, училище, общество“, чийто основател и домакин е СУ „ Свети  Климент Охридски“. Въпреки големите трудности по организацията й, следствие на пандемията, тя се проведе изцяло в онлайн среда. Многобройни са благодарствените писма от участниците и от Националния дворец на културата.

Удовлетворени и благодарни сме от екипната работа на Фамилия Охридски с техните партньори. Очакваме нови постижения през идната година.