Двама германски граждани – баща и син, съответно на 59 и на 23 години, са извършителите на отвличането и убийството на техния сънародник, живущ в село Соколово. Р.К. (59 г.) и Т.К. (23 г.) са задържани до 72 часа, като предстои да им бъде повдигнато обвинение за убийство по особено мъчителен начин с користна цел. Това съобщи на брифинг в Добрич апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров. Предстои на двамата обвиняеми да бъде поискана постоянна мярка „задържане под стража“.

Първоначално досъдебното производство е започнато за престъпление по чл. 142, ал. 1 от НК във връзка с получен сигнал от гражданка на Федерална Република Германия, постоянно пребиваваща в Р. България и живуща в с. Соколово, област Добрич, за това, че на 20 октомври 2021 година бил отвлечен съпругът й – мъж на 59 години, също германски гражданин, постоянно пребиваващ в Р. България.

Около 22:00 часа съпругата на жертвата получила ултимативно писмо с искане за паричен откуп в размер на 100 000 лева, който да бъде събран в следващите 48 часа. Бележката била придружена от биологичен материал, върху който бил поставен пръстен, принадлежащ на отвлеченото лице.

След получаване на сигнала за отвлечен чужд гражданин, веднага в разследването с отделни задачи били включени и служители на териториалните структури на ДАНС и на ГДБОП. В резултат на следствените действия, ръководени от прокурор от Окръжна прокуратура – Добрич и реализирани съвместно от служители на ОД на МВР – Добрич, ТД „Национална сигурност“ и сектор „БОП“ в града, за броени часове е разкрито друго тежко умишлено престъпление – убийството на германския гражданин.

„Вчера образувахме досъдебно производство с оглед отвличане с цел откуп на чуждестранен гражданин. Предприети бяха незабавни оперативно издирвателни мероприятия и днес призори бе разкрито друго тежко престъпление – убийството на този човек, който също е на 59 години. Имаме данни, че първоначалната версия за отвличане с откуп, е за прикриване на това извършено престъпление. Уведомено е посолството на Федерална република Германия в България. Разкрити са извършителите. Това са немски граждани – баща и син. Събират се активно доказателства както за самия начин на извършване на престъплението, така и за участието на всеки един от тях. На този етап смятаме, че единият е извършител, а другият – помагач. В процеса на събиране на доказателства това може да претърпи развитие, а може и да не претърпи“, каза прокурор Чавдаров.

Назначени са всички възможни съдебно-медицински, технически и всякакви други експертизи. Изследва се мотива, като на този етап той е с користна цел. Убийците и убитият са се познавали, и то добре.

В брифинга взеха участие още окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев, ръководителят на териториалната структура на ДАНС, директорът на ОД на МВР в града старши комисар Явор Колев.

В петък екип на НДТ бе в с. Соколово. В заведение жители на селото споделиха, че два дни германецът е бил издирван, че жертвата е била постоянен, но неразговорлив клиент, а най-важното, че се носели слухове, че тялото е било жестоко разчленено, по думите им – “разфасовано”, което по обясними етични причини бе спестено за обществеността на брифинга. По късно, по телевизия “Европа” излязоха кадри от селото и информация, че тялото било намерено в хладилника на убийците.

Днес потърсихме медийно отразяване на убийството в електронните германски медии. Такова “чичко Гугъл” не намери.

Работата по доказване и документиране на престъплението тече и към момента под ръководството на Окръжна прокуратура – Добрич. НДТ