Работилница за везба и плъстене отваря врати във Велико Търново

0
94

© РИМ-Велико Търново

В Европейски дни на наследството 2023 се включва Регионалният исторически музей във Велико Търново, предаде кореспондент на “Фокус“. През настоящата година традиционната инициатива е под надслов “Европа, общо наследство“, а в старата столица проявите ще продължат два дни.

В събота /16 септември/ отворен за свободни посещения през целия ден ще е музей “Сарафкина къща“. Освен това от 10:00 до 13:00 часа за най-малките посетители ще има специална работилница за везба и плъстене – “Тъкани и шевици – красота, която радва душата“. Традиционните занаяти ще бъдат представени от Ивелина Митева – майстор по везбарство , член на Клуб по битова култура към Народно читалище “Надежда 1869“ и младия везбар Яни Митев. Участниците в работилницата ще се научат как се прави “сухо плъстене“ на жива вълна и ще се запознаят с българска бродерия, по мотиви от експонати на Регионален исторически музей – Велико Търново. Всеки ще има възможност да изработи собствен сувенир, за спомен от досега си с “живото наследство“.

Отворен за безплатни посещения, но по предварителна заявка, ще е и Исторически музей – Килифарево, където чрез богат документален, снимков и веществен материал са представени най–ранната и средновековна история, епохата на османското владичество и Възраждането, материалната и духовна култура на местното население.

На следващия ден – 17 септември /неделя/ от 9:00 до 17:30 часа безплатно ще работи музей “Констанцалиева къща“ в Арбанаси.

Всяка година през септември 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция, участват в дните на наследството – съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. В нея се включват повече от 200 милиона европейски граждани, което прави Дните най-голямото и най-споделено културно събитие не само в Европа, но и в целия свят.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source