МОСКВА, 1 октомври. / ТАСС /. Руският президент Владимир Путин подписа указ за първото заседание на Държавната дума от VIII свикване, като определи датата му за 12 октомври. Документът е публикуван в петък на официалния портал за правна информация.

“Да се ​​свика първото заседание на Държавната дума на Федералното събрание на Руската федерация от осмо свикване на 12 октомври 2021 г. в 10 часа”, се казва в указа.

Съгласно Конституцията на Руската федерация, Държавната дума се събира за първото заседание на 30 -ия ден след изборите, но президентът на Руската федерация може да свика заседание по -рано от тази дата. Първото заседание на Държавната дума се открива от най -възрастния депутат. От момента, в който започне новият свик, правомощията на предишния свик на Държавната дума се прекратяват.

Резултати от изборите

В Руската федерация от 17 до 19 септември се проведоха избори за Държавна Дума от осмо свикване. Долната камара на руския парламент се избира за петгодишен мандат по смесена система: 225 депутати – според партийните листи, 225 – в едномандатни избирателни райони.

Партия „Единна Русия“ спечели 49.82% от гласовете в партийната листа за Държавната дума. Следват Комунистическата партия на Руската федерация (18,93%), Либерално -демократичната партия (7,55%), Справедлива Русия – патриоти – за истината (7,46%) и Новите хора (5,32%). Всички тези пет партии са преодолели пет процентовата бариера за влизане в Държавната дума. Освен това, като се вземат предвид данните за едномандатни избирателни райони, в парламента ще работят и представители на още три партии – Родина, Гражданска платформа и Партия на растежа.

Като цяло, като се вземе предвид гласуването по партийни листи и едномандатни избирателни райони, „Единна Русия“ получи 324 мандата в VIII свикване на Държавната дума, КПРФ – 57, “Справедлива Русия – патриоти – за истината” – 27, ЛДПР – 21, “Новите хор” – 13, “Родина”, “Гражданска платформа”, Партия на растежа – по  един мандат, пет мандата – самостоятелно -номинирани кандидати.

Според резултатите от изборите за Държавна дума през 2016 г. „Единна Русия“ е имала 343 мандата, Комунистическата партия на Руската федерация – 42, Либерално -демократичната партия – 39, „Справедлива Русия“, която едва през 2021 г. претърпя трансформация чрез сливане с партиите „За истината“ и „Патриоти на Русия“, – 23 мандата. Преди пет години Родина (Алексей Журавлев) и Гражданска платформа (Рифат Шайхутдинов) получиха по един мандат, който не внесе списъци на своите партии в Държавната дума.