В град Новотроицк, Оренбургска област, стартира ново производство на бисулфит и пиросулфит. Това е първото химическо предприятие от този профил в Русия: преди тези продукти бяха изцяло внесени от чужбина.
Заводът е построен за рекордно кратко време – шест месеца. Компанията ще закупува суровини за собственото си производство от местни производители, а част от готовата продукция ще продава в своя регион.
Натриевият пиросулфит е търсен в хранително-вкусовата и сладкарската промишленост като консервант, а в медицината се използва като спомагателен елемент в лекарства и за дезинфекция на оборудване. До днес се внасяше основно от Китай, Турция и Полша.
Втората сол – натриев бисулфит – се използва в текстилната и хранително-вкусовата промишленост. Заводът в Новотроицк е готов да произвежда 2500 тона продукти годишно.
— Една от основните задачи днес е заместването на вноса. Днес, според експерти, 7-10 хиляди тона пиросулфит се внасят в Русия годишно. Новотроицкая линия ще произведе 3,5 хиляди тона. Тоест, ние ще можем да заменим половината от днешния внос на това вещество и в региона ще се появи нова верига за сътрудничество, – каза Денис Паслер, губернатор на Оренбургска област.
Суровините за химичен синтез – сода и сяра – ще бъдат закупени от завода за сода в Новотроицк и нефтопреработвателния завод в Орск. Компанията е готова да достави готови продукти на Новотроицкия завод за хромови съединения и Novochrome, както и на фабрика за целулоза и хартия в Пермския край, където се използва за избелване на хартия.
Около 250 милиона рубли бяха инвестирани в изграждането на високотехнологичен производствен комплекс. Като резидент на TASED за изграждане и закупуване на оборудване от Фонда за индустриално развитие на Оренбургска област, той получи преференциален заем от 50 милиона рубли. Предприятието осигури 30 специалисти с нови работни места, средната заплата тук е 45 хиляди рубли.

aif.ru