Проф. Георги Рачев е преподавател в Катедра „Климатология, хидрология и геоморфология” на Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Специалист в областите възобновяеми енергийни ресурси и качество на атмосферния въздух, а прогнозите му се реализират почти на 100 процента. Вижте какво сподели пред “Телеграф” за идваща пролет и лятото:   

– Проф. Рачев,  какво показват дългосрочните прогнози за пролетта? Какво ни очаква през следващите няколко месеца?

– Ще цитирам две световни агенции – Американския глобален модел и Европейския център за средносрочни прогнози. Докато американците прогнозират пролет с около градус по-топлa от нормалното, то европейският център завишава тези стойности с до 2 градуса. Европейците смятат, че пролетта ще бъде по-топла и то, подчертавам, става дума и за трите месеца – март, април и май. Американският глобален модел пък прогнозира, че май месец ще е нормален като температури и валежи. По принцип през май и юни в над 70% от територията на България падат най-много валежи. Докато европейците са доста по-скептични. Те дават по-сухо време с валежи от порядъка на около 80% от месечните норми.

– Ще ни изненада ли Баба Марта?

– Очертава се месецът да бъде по-топъл. Средните температури за март са между 4 и 6 градуса за Северна България, до 6-7 градуса в Южна България, а най-топло е по долината на Струма, в района на Сандански и Петрич, където средната месечна температура достига 8,5-9 градуса. По морето ще бъде малко по-хладно. Там средномесечните температури ще бъдат около 5-5,5 градуса. Баба Марта има типичния характер на една зряла жена, която бързо си променя настроението. Март месец е известен с бързата смяна на топло и студено време, с отделни случаи на снеговалежи. Ако вали, на следващия ден се стопява и това е хубаво, защото дава повърхностен отток, който ще отиде в язовирите ни, за които толкова много се притесняваме. Валежите ще бъдат около и по-малко от нормалното. Така че очакваме с интерес динамичния, малко по-топъл и сух март месец. Кога точно ще вали, може да се каже след седмица, когато месецът ще наближи, за да може прогнозата да бъде по-детайлна и точна. Така или иначе снежната покривка в планините ще се увеличава, което ще даде сериозен воден запас във високите части на българските планини.

– Може ли да надникнем напред в бъдещето и да се види какво ще е лятото? – Лятото е доста далеч, но общо взето прогнозите и на американците, и на европейците е, че то ще прилича до известна степен на миналото. А то беше топло и доста дъждовно в първата си половина. Някъде от юни и в началото на юли паднаха съществени валежи. Втората половина на юли и август пък бяха топли и доста сухи. Характерното беше, че нямаше температурни рекорди със супергорещо и знойно време, а няколко периода на топло и през отделните дни на горещо време по седмица до 10 дни. Това доведе до доста високи температури в средномесечен аспект. Дълги години със студентите си съм бил на практика по морето и ни питаха какво става там, защото в София изгнихме от дъжд. На морето нямаше дъжд, а от време на време валеше колкото да разхлади малко и да намокри пясъка. Това е спецификата на българското лято – в Западна България повече дъжд, а над Източна по-малко валежи с повече слънце. Така че ни очаква едно сравнително нормално лято с нормални температури и по-високи от нормалното. Засега за рекорди, който се опитва да говори, значи лъже. Няма кой да определи дали ще има рекорди, защото те се случват към определена синоптична обстановка. Тези прогнози могат да се изменят във времето в зависимост на промяната на атмосферната циркулация.

– За колко месеца напред може да се направи дългосрочна прогноза?

– Засега реалната прогноза, която се прави от няколко големи световни метеоцентрове, е за шест месеца напред. Обикновено това е реалната прогноза. И да направим веднага едно сравнение с прогнозата, която дадохме много-много отдавна за февруари. Прогнозата изцяло съвпада по отношение на температурата. Малък Сечко ще изпратим топъл, защото спрямо нормата е около 2 до 3 градуса по-топло от обичайното. И това е нищо в сравнение с Източна Европа и европейската територия на Русия, които ще го изпратят с 4-5, а на места и с 6 градуса по-топло от нормалното. В Москва бяха отбелязани няколко рекорда през януари и февруари като най-топлите, откакто съществуват метеорологични наблюдения. Атлантическият океан е изключително мощен и бълва един след друг така наречените исландски циклони и заради това над целия континент се пренася топъл и влажен океански въздух. В Западна Европа и на Балканите не е чак толкова феноменално затоплянето, но в Северна Европа и най-вече в европейската територия на Русия е изключително топло. Малко се разминаха прогнозите за валежите. Те трябваше да бъдат около и по-малко от нормата, а до този момент Западна България и Предбалканът вече изпълниха месечната си норма и на места нормата е изпълнена на 150%. По-малко е валяло по Черноморието и в Източна България.

– Какво ще ни донесе до края си Малък Сечко?

– Около 20 февруари се очертава един много хубав циклон, който дълбоко се надявам да мине през България и да остави още валежи. Много ми се иска те да бъдат по-обилни. В планините вече се появи сериозна снежна покривка. На Витоша на места е около метър, а на Рила и Пирин тя е и над 2 метра в някои  участъци. Пак е по-малко от нормалното, ако още през декември валеше сняг, но това е добре, защото се попълват водните запаси.

– Какво време ни очаква до края на седмицата?

– Тази седмица ни очаква типично мартенско време. Понеделник и вторник ще ни зарадват с топло и хубаво време, та дори и в сряда. От сряда ще настъпи циклон, ще донесе по-свеж и влажен океански въздух. Температурите в понеделник и вторник дори в София ще стигат 15 градуса, да не говорим за другите места, където ще стигнат и до 20 градуса. След това в сряда следобед, четвъртък и петък ще имаме едно захлаждане. Нищо чудно над 1000 метра да прехвърчи сняг, но общо взето температурите пак ще останат малко по-високи за сезона. Ще ни се стори хладно, защото в София от 15 градуса или Пловдив от 18 градуса ще спаднат температурите на 4-5. За един ден температурите ще спаднат с около 10-15 градуса. И към събота и неделя отново ни очаква хубаво време и затопляне.  Интервю на Милена ДИМИТРОВА, “Телеграф”

https://blitz.bg