Проф. Пламен Киров: Отново слагаме каруцата пред коня

0
196

 

 

Съдебната реформа стана като образователната реформа – започнала е, но не е ясно кога ще приключи и в какъв вид ще приключи. За да говорим за конституционно мнозинство за извършване на конституционни промени, това означава, че трябва да имаме законопроект за изменение и допълнение на Конституцията. Това коментира в предаването “България, Европа и светът на фокус” на Радио “Фокус” проф. Пламен Киров – ръководител на Катедрата по конституционноправни науки в Софийския университет “Св. Климент Охридски“ и бивш конституционен съдия.

По думите му към този момент нямаме внесен подобен законопроект, следователно изобщо не може да се говори за мнозинство априори: “Ами със същото мнозинство, с което биха се предприели конституционните промени, това в крайна сметка може да се окаже квалифицирано мнозинство от 2/3 от 240 народни представители, та със същото това мнозинство може да се попълни състава на Висшия съдебен съвет, тъй като той е с изтекъл мандат що се отнася до парламентарната квота, може да бъде избран нов състав на Инспектората към Висшия съдебен съвет и да бъде избран нов главен инспектор. Да виждате някакво такова намерение в парламента? Аз поне не го констатирам”, обясни проф. Киров.

Според него тръгваме да изменяме Конституцията, но не изпълняваме своите конституционни задължения: “Да излъчим състав на органите на съдебната власт, включително и да попълним състава на Конституционния съд, който е с 10, а не с 12 съдии, при положение че конституционните съдии се избират от Народното събрание с обикновено мнозинство, т.е. не е необходимо квалифицирано мнозинство за това. Така че ми се струва много странно и подозрително това намерение да се формира коалиционно мнозинство. Върху какво да се формира това коалиционно мнозинство? Значи ако наистина се предложат подходящи промени, които да рационализират дейността на съдебната власт, може да се събере единодушие, не мнозинство от 2/3 в парламента, стига да бъдат убедени народните представители в 49-то Народно събрание, че тези промени са належащи и това, което се предлага, наистина би постигнало резултата. Само че ние не виждаме никакъв законопроект внесен, но затова пък се говори за постигане на конституционно мнозинство. Отново слагаме каруцата пред коня”, обърна внимание той.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source

  1. Пламен Киров, професор по конституционно право, пред „Труд news“: От правовата държава остана една мръсна дрипа
  2. Проф. Пламен Киров разкри кой стои зад ротационната сделка на ГЕРБ и ПП
  3. Проф. Пламен Киров: Депутатите отново поставиха каруцата пред коня
  4. Проф. Пламен Киров: Предложението за ротационен председател на НС е противоконституционно
  5. Проф. Пламен Киров: Ако не се състави редовно правителство, най-добре е изборите да бъдат…
  6. Бивш конституционен съдия: Ако не се състави правителство, изборите най-вероятно ще бъдат през юли
  7. Проф. Пламен Киров: Кирил Петков е доказан лъжец, който действа противоконституционно още като министър…
  8. Проф. Пламен Киров: Властта е създала фашистки закон! Така е действала Националсоциалистическата партия…