Проф. Донка Байкова каза защо качваме килограми

0
90

©

Теглото е коригируема и контролируема величина, но факторите, които трябва да преодоляваме, са много. Това каза специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова в предаването “Човекът на фокус” на Радио “Фокус”.  

Тя обясни, че 40% от хората, които имат проблем с теглото, по майчина или по бащина линия имат близки хора със същия проблем. Ако и по двете линии има свръхтегло и затлъстяване, предиспозицията е 80%. През последните години има и надграждане с външни фактори, обясни проф. Байкова. Според нея в момента можем да преодолеем 40% от тези генетични предразположения с корекция в стила на живот и модела на хранене и това зависи единствено и само от нас.  

Проф. Байкова посочи основните фактори за качване на килограми. Промишлено отглежданите животни и риби, които се третират с женски полови хормони, са основна причина за повишаване на теглото и за редица отклонения във физическото развитие на децата. “Момченцата правят гинекомастия и разширен обем в тазовата област, а при момичетата се уголемява ханшът и се повишава теглото. Риск са всички “Е“-та, които са химически субстанции. Организмът се старае да ги елиминира от своето тяло, а докато се случва този метаболитен процес, се качват килограми“, обясни специалистът.  

Фактори са и стресът и различни медикаменти, добави тя.  

През последните години учените откриват, че обемната мастна тъкан представлява гигантска ендокринна жлеза, която произвежда хормони. “Те увреждат и извеждат в дисбаланс целия хормонален статус – правят Хашимото, инсулинова резистентност, фертилни дисфункции“, обясни проф. Байкова. 

Тя подчерта, че без диетотерапия няма как всички съвременни хронични болести да бъдат трайно овладени и пациентът да бъде изведен в оздравителен период. “Специалистът по диететика разглежда биохимичните показатели на пациента и съобразно дисбалансите в тях се изготвя и съответния диетичен режим, който съобразява всичко това. Пациентът се храни в рамка. След три седмици обаче тази рамка престава да работи, защото механизмът се адаптира и приспособява, като намира механизми, с които противодейства на загубата на килограми. Затова моята роля е да се надлъгвам с метаболизма, променяйки режимите на хранене, съобразно резултатите от предходния режим“, обясни специалистът по диететика. 

Човешкият организъм натрупва вредни съставки, които стават рискови за здравето и са предпоставка за развитие на редица болести. “Затова основно правило в медицинската диететика е да консумираме максимално натурални храни и минимално – промишлено произведени. Моята препоръка е промишлено произведените да бъдат БДС, защото имат стандарт за качество. При здравословно хранене препоръчвам два или три постни дни“, посъветва още проф. Байкова.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник