ПРОУЧВАНИЯТА НА МУЗЕЯ ПРОДЪЛЖАВАТ И СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА

0
1439

Проучванията на Регионалния исторически музей продължават и следващата година, съобщи директорът му Костадин Костадинов. „За 2016 г. музеят не получи и една стотинка от държавата. С наши усилия успяхме да получим финанси от около 100 000 лева – от  общини, частни спонсори, фирми. Оказа се, че когато държавата не мисли, местните общини и фирми, арендатори, хора с възможности мислят и позволяват”, коментира той.

Най-голямото дарение е от предприятието „Пристанищна инфраструктура” – 30 000 лева. 20 000 лева са получени от община Тервел, по 10 000 лева от местните бюджети в Крушари и Шабла.
„Ще искаме отново пари от държавата, но съм песимист”, каза Костадинов. След като за държавата открития, като това, което направихме, са незначителни, и фактът, че започваме да работим по проекти за реставрацията им, аз нямам какво да кажа”, заяви Костадинов. И припомни, че музеят започна едновременни археологически разкопки на трета поредна крепост на територията на област Добрич – Палматис край Оногур, Залдапа край Абрит и Кария край Шабла.  Той е категоричен, че през 2017 г. задължително трябва да продължат разкопките на Залдапа, Палматис и Кария.  НДТ