ПРОУЧВАНЕ НА АФИС ПОСОЧИ ИМА ЛИ КОРУПЦИЯ В СТРАНАТА, СПОРЕД БЪЛГАРИНА

0
1143

 

Корупцията ерозира гражданския морал и е главната причина за недоверието към институциите, сочи проучване на АФИС. От социологическата агенция припомнят, че от пролетта насам се наблюдава рязко увеличение на публично видимата борба с корупцията в особено големи размери. Заведени бяха дела срещу фигури, станали известни в епохата на Голямата приватизация като Баневи, Арабаджиеви, Стайкови, арестувани бяха инспектори и общински кмет по подозрение в изнудване за подкуп.

На въпроса „Очаквате ли, че ще се стигне до присъди?“ 59% са скептични, че в крайна сметка ще бъде осъдено поне едно от разследваните лица. 30% очакват присъда да сполети само някои от тях. Едва 6% са на мнение, че ще бъдат осъдени всички.

На въпроса „Според вас, нараства, намалява или остава на същото ниво корупцията в България?“, през декември 58% отговарят, че нараства, а пет пъти по-малко – 11%, че намалява, 32% смятат, че тя остава на същото ниво. Иначе казано, в съотношение 5,5 към 1 преобладава мнението, че корупцията в страната не само не намалява, но нараства.

Същият въпрос е задаван в предишни национални изследвания на АФИС през отминаващата 2018 година и делът на отговарящите, че корупцията расте се колебае в интервала 53-58%, докато обратното мнение се движи между 10 и 11%.

Причините за тази парадоксална реакция могат да се търсят в различни по дълбочина слоеве: оценка за правосъдието, политически пристрастия, мнение за социалното неравенство в страната. Възприятието за задълбочаване на корупцията в обществото е свързано с политическа ориентация, но не може да се сведе до партийни пристрастия. Сред хората, които биха гласували за ГЕРБ, 26% отговарят, че тя нараства, а малко повече – 30% смятат, че намалява, докато 42% не виждат промяна.Само 20% имат доверие в съдебната система като цяло, докато 68% не й се доверяват.

Нещо повече, на молба да посочат до две сфери, в които е най-силна корупцията, 43% посочват правосъдието, 34% – митниците, 24% – здравеопазването, 19% – полицията, 17% – партиите, 17% – администрацията на министерствата, 10% – общинските администрации, 8% – държавните фирми, 6% – образованието и 2% – други сфери. Тъй като голяма част от разкритията от изборите насам идват от депутати на БСП, очаквано потенциалният електорат на БСП е особено категоричен. Съотношението между двата отговора е 68% към 3%. А сред неангажираните избиратели 60% смятат, че корупцията набира сила. На въпроса „Доколко беше полезна приватизацията за България?“, само 3% отговарят, че тя е била изцяло полезна. Още 6% смятат, че е била предимно полезна. Противоположният полюс има много по-голяма тежест –   32% оценяват, че е била изцяло вредна и още 26% – предимно вредна. Коментарът е въз основа на данни от национално представително проучване, осъществено от Агенция АФИС в периода 30 ноември – 4 декември 2018 г. Интервюирани пряко в домовете им са 1010 пълнолетни български граждани .