Прокуратурата в САЩ има доказателства, че Доналд Тръмп разполага със секретен документ на Пентагона

0
149

©

Прокурори от Министерството на правосъдието са се сдобили с аудиозапис на  Доналд Тръмп, след края на президентския му мандат, в който той говори за задържане на секретен документ на Пентагона, свързан с потенциална атака срещу Иран”, пише Associated Press, като се позовава на публикации е медиите.

Според CNN, която първа съобщи за записа, Тръмп е искал да сподели информация от документа с други, но е знаел, че има ограничения относно способността му да разсекретява записи, след като напусне поста си.

Коментарите на записа, направен през юли 2021 г. в неговия голф клуб в Бедминстър, Ню Джърси, изглежда подкопават многократните твърдения на Тръмп, че е разсекретил документите, които е взел със себе си от Белия дом в Мар-а-Лаго, неговот имение във Флорида, след като напусна поста. Записът може да бъде и ключов за прокурорите, които искат да докажат, че Тръмп е знаел, че правото му да притежава секретни документи е ограничено.

Записът е предоставен на специалния прокурор Джак Смит, чийто екип от прокурори е прекарал месеци в разследване на потенциалната злоупотреба с класифицирани документи в Мар-а-Лаго и дали Тръмп или някой друг се е опитвал да попречи на разследването. То е във финалните си етапи, тъй като прокурорите са разпитали широк кръг от свидетели пред голямото жури.

Криминалното разследване е започнало миналата година, след като Националната администрация за архиви и досиета е предупредила ФБР за наличието на секретни документи в 15 кутии с досиета, изпратени със закъснение от Тръмп и неговите представители. Първоначално следователите са издадли призовка за оставащи класифицирани записи, но след като са получили само около три дузини по време на посещение в Мар-а-Лаго през юни 2022 г., са се върнали със заповед за обиск два месеца по-късно и възстановяват още около 100 документа, маркирани като класифицирани.

Смит, специалният прокурор, също разследва усилията на Тръмп и неговите съюзници да отменят резултатите от президентските избори през 2020 г., обект на подобно, текущо разследване от прокурорите в Атланта. Прокуратурата в Ню Йорк обвини Тръмп по-рано тази година във фалшифициране на бизнес записи.

Според доклада на CNN записът е направен по време на среща в Бедминстър със сътрудници на Тръмп и двама души, които работят върху автобиографията на бившия началник на кабинета на Тръмп Марк Медоус.

В него се посочва, че автобиографията на Медоус включва описание на това, което изглежда е същата среща. Адвокат на Медоус е отказал коментар, когато се е свързал с Associated Press.

CNN заявчва, че свидетели, включително генерал Марк Мили, председател на Обединения началник-щаб, са били разпитани. Говорител на Мили също е отказал да коментира съобщенията.

Говорител на Тръмп е заявил в изявление, че разследването е “неоснователно“ и представлява “продължаваща намеса в президентските избори“.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник