• Продължават протестите на миньори и енергетици, след като вчера правителството прие Плана за справедлив преход, а днес съобщи, че те ще бъдат изпратени в Брюксел.

 

Вече над 24 часа са блокирани и двете платна в района на 208-ия километър край Стара Загора. Около 200 души са на пътния възел на АМ “Тракия”, не пропускат автомобили, освен такива с бременни жени и с хора в критична ситуация.

Властта реши въглищните мощности да не бъдат закривани до 2038 г. Постигнато е съгласие, ако миньори и енергетици решат да напуснат сектора, да получат до 36 работни заплати.

Въпреки това блокирани остават магистрала „Тракия“ при Стара Загора и Проходът на републиката, съобщава БТВ.

Протестиращи са останали през нощта на пост въпреки студеното време. Храна и вода са им донесли хора от Стара Загора, които ги подкрепят.

Според миньорите в предложението за 36 заплати има много неясни моменти и освен това то разделя обществото. Те настояват за изпълнението на внесените в Министерския съвет 14 точки.

Протестиращите решиха блокадите да остаат и през нощта въпреки ниските температури. Хората не останаха доволни от изявленията след извънредното заседание на кабинета и реагираха остро. Отказаха да изпратят преговарящи с правителството и на свой ред поканиха представители на властта да дойдат при тях на място.

Засега обаче няма информация такова посещение да се случи. Призивите на премиера Денков за спиране на протестите също не доведоха да спад на напрежението.

Работниците се обърнаха към българите и подчертаха, че протестът им не засяга само конкретни работни места, а целия енергиен сектор, който по думите им, е последният бастион на българската независимост.

Проходът на републиката също остава на затворен. Блокирани са и всички обходни маршрути, заради които се образуваха километрични опашки от тежкотоварни автомобили. Блокадата ще остане през цялата нощ, утре ще се решава дали ще продължи и как ще се действа.Протестиращите настояват до 2030 г. мините и ТЕЦ-овете да не се затварят и тогава да се мисли какво ще се прави, но всички планове да бъдат ясно разписано в документ от правителството.

Другото им искане е след като плановете за справедлив преход се внесат в Европейската комисия, да се проведе широко обществено обсъждане.

Протестиращите ще останат на своите позиции най-рано до понеделник, ако не бъде осъществен някакъв контакт с властта. Голяма част от служителите на жандармерията и полицията са били отзовани през нощта, съобщи Бисер Бинев, лидер на КТ “Подкрепа” в “Мини Марица – изток”. Недоволните продължават да отстояват своите искания и се надяват на преговори.

Властта реши въглищните мощности да не бъдат закривани до 2038 г. Постигнато е съгласие, ако миньори и енергетици решат да напуснат сектора, да получат до 36 работни заплати.

Въпреки решението на Министерския съвет, протестиращите не са доволни

Правителството ще изпрати днес в Брюксел трите плана за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник. Крайният срок за предаването им на Европейската комисия изтича, като преговорите по плановете могат да продължат до края на ноември.

До 31 декември всички държави – членки трябва да ги одобрят, в противен случай страната ни ще изгуби 3.5 млрд. лева, обясни премиерът Николай Денков.

https://epicenter.bg/