ПРОДАВАТ БЛАГОТВОРИТЕЛНО ЖИВИ ЕЛХИЧКИ

0
981
????????????????????????????????????

Живите елхички, които горските стопанства във Варна, Добрич, Търговище и Шумен продават с благотворителна цел, се радват на голям интерес. За втора поредна година Североизточно държавно предприятие се включва в кампанията на Министерството на земеделието и храните „Купи жива елхичка, помогни на дете”.

5  лв. от продажбата на всяко дръвче ще бъдат дарени за спасяването на 5-годишно момиченце, което страда от тежко онкологично заболяване и се нуждае от скъпи животоспасяващи интервенции в Германия.
В рамките на кампанията държавните горски предприятия ще предоставят над 3 000 живи елхички. Част от тях вече се продават в административните сгради на горските стопанства към областните градове в териториалния обхват на СИДП. Във Варна дръвчетата се предлагат на ул. „Радко Димитриев” №10, в Добрич – на ул. „Марин Дринов” №5, в Търговище – на ул. „Цар Освободител” №22, а в Шумен – на ул. „Петра” №1.
Специалистите съветват след покупката на живо коледно дръвче, то да бъде поставено на балкона, а пръстта в контейнера да се поддържа постоянно влажна. Дръвчето не трябва да се наторява, тъй като е в състояние на  покой. Внесете го на топло в последния момент – в дните преди Коледа, така ще има възможност да се климатизира. Поставете го възможно най-далеч от отоплителни уреди – климатик, радиатор, печка или камина. Не използвайте прекалено тежки украшения, както и лампички с голяма мощност, тъй като при силното нагряване листата се обезводняват. Не е добре дръвчето да престоява в стайно помещение повече от две-три седмици. Няколко дни на хладно място ще позволят на елхичката да се аклиматизира, преди отново да се изнесе директно на студа, допълват още специалистите. Те препоръчват Коледното дръвче да се засади на открито, преди да започне вегетационния сезон (месец март, началото на месец април). НДТ