Атмосферното налягане ще се понижи и ще е значително по-ниско от средното за месеца.

Днес облачността ще е разкъсана, след обяд и привечер – предимно значителна, но ще се задържи без валежи. Ще духа умерен, временно силен и поривист югозападен вятър, като с него в районите северно от планините температурите значително ще се повишат. Максималните в по-голямата част от страната ще са между 16° и 21°.

В планините ще е ветровито. Ще духа силен, по високите и открити части до бурен югозападен вятър. Облачността ще е разкъсана, след обяд – предимно значителна, но валежи са малко вероятни. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 11°, на 2000 метра – около 4°.

По Черноморието облачността ще е разкъсана, привечер – предимно значителна, но ще е без валежи. Ще е ветровито, с умерен до силен поривист вятър от югозапад. Максималните температури ще са 17° – 19°. Вълнението на морето ще е 2 – 3 бала. Температурата на морската вода е 8° – 9°.

На 26.02.2020 слънцето ще изгрее в 07:09 часа и ще залезе в 18:10 часа. Продължителност на деня 11:01 часа.

На 26.02.2020 луната ще изгрее в 08:43 часа и ще залезе в 20:53 часа. Осветеност на диска в 0h UT 8 %. Фаза на луната: след новолуние преди първа четвърт.

В четвъртък ще бъде предимно облачно. По преминаващ студен атмосферен фронт от запад на изток ще има валежи, предимно от дъжд, в районите с надморска височина над 800-900 метра – от сняг; възможни са и гръмотевици. Вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Температурите ще са в широки граници: от 5°-6° на места в Западна България до 15°-16° в източните райони, където преди обяд вятърът ще е все още югозападен. След обяд и през нощта срещу петък от югозапад валежите временно ще спрат, а облачността за кратко ще се разкъса.

В петък отново бързо ще се заоблачи и на места от запад на изток ще превали дъжд и сняг. Дневните температури и в югоизточните райони ще се понижат. През нощта срещу събота валежите ще спрат и облачността ще се разкъса и намалее. През почивните дни ще преобладава слънчево време, през втория ден от запад облачността средна и висока ще се увеличава и вплътнява.

В събота вятърът ще бъде от западната четвърт, слаб до умерен, в неделя ще е от югозапад и ще се усили. Температурите бързо ще се повишават и в неделя в отделни райони дневните ще достигнат 19°-20°. През първите два дни от следващата седмица ще преобладава облачно време. На места ще има слаби превалявания. Вятърът ще се задържи от югозапад и температурите ще бъдат по-високи от обичайните.

Дежурен синоптик: Красимир Стоев
Секция “Прогнози на времето”