Балчик

Атмосферното налягане е и ще се задържи значително по-ниско от средното за януари.

През следващото денонощие, под влияние на средиземноморски циклон, метеорологичната обстановка ще се усложни. Още през нощта валежите ще обхванат цялата страна и ще се усилят. В Северозападна България и по високите полета на Западна ще превалява мокър сняг, а в останалата част от страната – дъжд. През деня валежите ще продължат, значителни ще са на места в югозападната половина от страната. Ще духа умерен вятър от изток-югоизток, който след обяд ще се ориентира от североизток и в североизточните райони ще проникне студен въздух. Там дъждът ще премине в сняг и са възможни поледици. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, по Черноморието и югоизточните райони до 7°-8°, а максималните – от 0°-3° в западните райони до 10°-11° на места в Източна България. Привечер в Югозападна България валежите временно ще спрат и облачността за кратко ще се разкъса.

Над планините ще е облачно с валежи, предимно от сняг. Ще духа силен вятър от южната четвърт и по планинските проходи ще има виелици и ще се образуват навявания. Максимална температура на височина 1200 метра около 2°, на 2000 метра – около минус 1°.

Над Черноморието ще е облачно с валежи от дъжд. Ще духа умерен и временно силен вятър от изток-югоизток, който привечер ще се ориентира от североизток. Максимални температури на въздуха: 9°-10°. Температурата на морската вода е 6°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.

На 24.01.2019 слънцето ще изгрее в 07:49 часа и ще залезе в 17:28 часа. Продължителност на деня 09:38 часа.

На 24.01.2019 луната ще изгрее в 21:38 часа и ще залезе в 10:06 часа. Осветеност на диска в 0h UT %. Фаза на луната: след пълнолуние преди последна четвърт.

След временно спиране на валежите през нощта срещу петък, още сутринта от югозапад отново ще завали: в по-голямата част от Западна – сняг, в Централна и Източна България, както и в крайните югозападни райони – дъжд. Значителни по количество ще са валежите в Рило-Родопската област, в отделни райони надхвърлящи 50 л/кв.м. Вятърът ще бъде от изток-североизток. Температурите ще са в широки граници: минималните – от около минус 5° в котловините на Западна България до 3°-4° – на места в Източна, а дневните в по-голямата част от Северна България ще остават по-ниски – между минус 1° и 4°, в Южна и по Черноморието – предимно между 7° и 12°.

В събота от запад валежите ще отслабват и до вечерта ще спрат, най-късно в югоизточните райони. Вятърът временно ще се обърне от северозапад и с него ще се понижат температурите в цялата страна. В неделя вероятността за валежи е малка. Облачността временно ще се разкъса и сутрешните температури ще са по-ниски, дневните слабо ще се повишат.

В началото на следващата седмица с поток от югозапад отново ще се затопли. Облачността постепенно ще се увеличи и в понеделник по-късно през деня на отделни места в западните и южните райони ще превали слабо, предимно дъжд. Във вторник ще превали на повече места в югозападната половина от страната. В Източна България ще се усили вятърът от юг-югоизток и там температурите ще се задържат високи. В средата на седмицата със северозападен вятър ще започне ново понижение на температурите. Ще има и валежи: в Северозападна България и високите полета – от сняг, на изток – от дъжд.

Дежурен синоптик: Анастасия Стойчева
Секция “Прогнози на времето”

Балчик