ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ ДНИТЕ 21-27 НОЕМВРИ 2022 И ЗА ДОБРУДЖА ДО 25 ДЕКЕМВРИ

0
343

Атмосферното налягане ще се повишава, но ще остане по-ниско от средното за месеца.

През следващото денонощие по преминаването на студен атмосферен фронт времето ще бъде предимно облачно. През нощта в Западна и Централна България ще има значителни валежи от дъжд, а през деня валежната зона ще се премества на изток и главно в югоизточните райони на места валежите ще са интензивни. По преминаването на фронта са възможни и гръмотевици. През нощта и преди обяд в Източна България и северно от планините ще продължи да духа умерен, временно силен вятър от юг-югозапад. Утре, отначало в западната част на Дунавската равнина, а до края на деня навсякъде, ще се обърне от северозапад и ще нахлуе сравнително по-студен въздух. Сутрешните температури ще са сравнително високи между 8° и 13°; в София – около 9°, през деня ще достигнат 11°-16°, в югоизточните райони до 20°, в София – около 11°, но ще се понижават. След обяд от северозапад валежите ще спират, по-късно и облачността ще започне да се разкъсва и намалява.

В планините ще бъде облачно и мъгливо. На много места ще има валежи от дъжд, отначало само по най-високите части от сняг, но с понижението на температурите сняг ще вали и на по-малка надморска височина – над около 1600 метра. След обяд валежите ще отслабват и спират, привечер от запад-северозапад и облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа силен и бурен югозападен вятър, който по-късно през деня ще започне да се ориентира от запад-северозапад и ще отслабва. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 7°, на 2000 метра – около 1°.

По Черноморието ще бъде предимно облачно, на много места с валежи от дъжд, значителни след обяд главно в южните райони. Възможни са и гръмотевици. Ще духа умерен и временно силен вятър от юг-югозапад, който след обяд ще се ориентира от северозапад и ще отслабне. Максималните температури ще бъдат между 18° и 21°. Температурата на морската вода е 15°-16°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала, но след обяд ще отслабва.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 26 мин. и залязва в 16 ч. и 58 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 32 мин. Луната в София изгрява в 4 ч. и 14 мин. и залязва в 15 ч. и 34 мин. Фаза на луната: три дни преди новолуние.

През следващите дни до края на седмицата ще се задържи сравнително топло за периода, въпреки че температурите ще се понижат. Ще остане доста динамично, с чести промени на вида на небето и посоката и скоростта на вятъра.

В средата на седмицата ще има и валежи, в равнинната част от страната – от дъжд, на места временно ще са умерени и силни. Почти без валежи ще е във вторник и към петък-събота; тогава ще има и по-значителни разкъсвания и намаления на облачността. Във вторник вятърът временно ще отслабне, ще придобие южна компонента и до вечерта отново ще се усили; в сряда в източната половина от страната ще остане юг-югозападен, през по-голямата част от деня ще е умерен до силен.

В четвъртък в цялата страна вятърът ще се смени със северозападен, ще бъде умерен и силен и пак ще нахлуе сравнително по-студен въздух. В петък и събота вятърът ще отслабне, втория ден на места и ще стихне; ще е почти без валежи, с разкъсана облачност. Температурите ще се понижат, повече минималните. В неделя ще преобладава облачно време, до вечерта в западните райони ще завали дъжд. От изток-североизток ще започне ново застудяване.

Дежурен синоптик: Марияна Попова
Секция “Прогнози на времето” (link is external)