В четвъртък Управителният съвет на Държавен фонд “Земеделие” ще вземе решение за изплащане на дължимите суми на тютюнопроизводителите от Североизточна България, които имат вземания от частна гръцка фирма от 2016 г.
Това е заявил министърът-председателят Бойко Борисов на среща с представители на тютюнопроизводителите в шуменското село Пристое, цитиран от правителствената пресслужба.
В знак на недоволство в събота тютюнопроизводителите блокираха главния път Шумен-Силистра и се обърнаха за помощ към българския премиер, се припомня в съобщението.
Издължаването ще стане чрез държавната помощ “Де минимис”. Борисов е уточнил, че е необходимо кметовете и областните управители от региона човек по човек да направят списъци със засегнатите стопани, за да им се помогне.
“България не е само на жълтите павета. България е и тук – това са хора отрудени – в земята, в тютюна. За какво ли не се харчат пари, те заслужават да им обърнем внимание”, е посочил министър-председателят и е добавил, че са нужни около 1,5 млн.- 2 млн. лв.
На срещата в Пристое тютюнопроизводителите са информирали премиера за още два проблема. От 2010 г. те получават преходна национална помощ без да са знаели, че за нея дължат данъци. А сега трябва да ги погасяват за 5 години назад. “С данъците е по-трудна работата, там можем да направим единствено отсрочване с много години и да търсим пак прекомпенсиране във времето. Защото видяхте – искахме на мюфтийството да опростим данъка и какъв вой се наддаде. Така че за данъците специално ще мислим”, е отговорил премиерът Борисов.
Тютюнопроизводителите са посочили, че имат проблем и с програма за застраховане на земеделската продукция, тъй като частна компания отказвала да изплати средства за щети. Премиерът е заявил, че когато има частно-правен проблем, много трудно може да се намеси държавата, но ще се търси реакция.

Източник: БТА

loading...