Интригата около връчването на третия мандат за съставяне на правителство от страна на президента Румен Радев падна в неделя на обяд. След дни на неизвестност кой ще получи последния шанс да състави редовен кабинет в рамките на 48-то Народно събрание държавният глава даде днес своя отговор. В понеделник в 10 часа на „Дондуков“ 2 той ще връчи мандат на лидера на ПГ на “БСП за България” Корнелия Нинова за посочване на кандидат за министър-председател.

Срокът, в който държавният глава трябва да връчи третия мандат, изтича утре. Това е последната възможност по Конституция, след като първите два опита за съставяне на правителство се провалиха.

ГЕРБ-СДС и “Продължаваме промяната” не успяха да съберат подкрепа в Народното събрание.

Първият мандат бе връчен на ГЕРБ-СДС, но съставът на правителство с кандидат за премиер проф. Николай Габровски не получи нужната подкрепа в Народното събрание.

Вторият проучвателен мандат президентът връчи на кандидата на “Продължаваме Промяната” акад. Николай Денков. Той не успя да събере подкрепа от парламентарните сили за декларацията с приоритетите на един бъдещ кабинет и върна празна папка на държавния глава.

На практика, изборът на държавния глава бе между пет парламентарни групи – на ДПС, “Възраждане”, “БСП за България”, “Демократична България” и “Български възход”. БСП е петата по големина парламентарна партия от общо 7 формации в Народното събрание.

Всички, с изключение на “Възраждане”, заявиха готовност да се нагърбят с отговорността да се опитат да съставят кабинет.

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че третият мандат би трябвало да получи партията, която може да гарантира приемственост с политиката на стабилност, водена от служебния кабинет.

“Логично е БСП да получи третия мандат за съставяне на правителство, тъй като БСП е партията, която може да защити реално националните интереси”, заяви по-рано днес пред БНТ Борислав Гуцанов от БСП.

Според него, обаче, думите на вицепрезидента Илияна Йотова, че мандатът ще получи партията, която следва политиката на служебното правителство, елиминира БСП от играта.

Той добави, че това е така, защото става въпрос за принципни различия, които БСП не може да защитава. Сред различията със служебния кабинет Гуцанов изреди оръжието за Украйна, заявката за закупуване на втора ескадрила самолети F-16 и ядрената енергетика.

“Ако президентът Румен Радев даде третият мандат на БСП, то ни изпраща директно на избори. Това е обречен мандат. Има 25% шанс да се реализира, ако попадне при „Български възход“ и 50%, ако е при „Демократична Българи“, коментира по-рано днес депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Той прогнозира, че е възможно Радев да даде мандат на БСП заради вътрешнопартийни игри.  https://lupa.bg/