Президентът на Алжир Бутефлика подаде оставка след седмици на масови протести, съобщи държавната информационна агенция АПС.

Лидерите на демонстрациите отхвърлиха предложението на Бутефлика да остане на власт до края на мандата си – 28 април.

Началникът на генералния щаб на алжирската армия генерал Ахмед Гаид Салех поиска по-рано президентът незабавно да бъде обявен за неспособен да изпълнява задълженията си по здравословни причини, съобщи частната телевизия Еннахар, цитирана от Ройтерс.

Салех говори след днешната среща на висшето командване на въоръжените сили в министерството на отбраната на страната. Той посочи, че е на страната на народа и че не може да се губи повече време след продължилите няколко седмици масови улични протести с искания за оставката на президента ветеран, който е на 82 г. и в лошо здраве. “Нужно е незабавно конституционно решение”, подчерта генералът, който е също заместник-министър на отбраната, цитиран от ТАСС.

В тази връзка той призова незабавно да бъде активиран член 102 от Конституцията за признаване на неспособността на президента да изпълнява задълженията си, а също за позоваване и на членове 7 и 8, в които се казва, че “конституционната власт принадлежи на народа“. Освен това той призна за незаконна и неконституционна декларацията на президентската администрация, че държавният глава Бутефлика доброволно ще се оттегли от поста си след изтичането на срока на пълномощията му на 28 април.

 БТА, БГНЕС
loading...