Атмосферното налягане ще продължи да се понижава и ще е по-ниско от средното за месеца.

През нощта облачността ще е разкъсана, над повечето райони намаляваща до ясно. Сутринта ще е студено с минимални температури от минус 9° до минус 4°. На места в низините и котловините ще има мъгла или ниска слоеста облачност. Утре от северозапад облачността ще се увеличава, най-късно привечер в югоизточните райони. Само на отделни места в Северозападна България след обяд ще превали слаб сняг. Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен вятър от запад-северозапад, който привечер ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще са предимно между 0° и 5°.

Над планините облачността ще е променлива, по-значителна след обяд, но само на отделни места ще превали слаб сняг. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 0°, на 2000 метра – около минус 7°.

Над Черноморието в сутрешните часове ще е предимно слънчево, но след обяд облачността ще се увеличава, най-късно привечер над южното крайбрежие. Преди обяд ще духа слаб северозападен вятър, който по-късно през деня ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще са 1°-4°. Температурата на морската вода е около 6°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

На 13.01.2019 слънцето ще изгрее в 07:56 часа и ще залезе в 17:14 часа. Продължителност на деня 09:18 часа.

На 13.01.2019 луната ще изгрее в 11:51 часа и ще залезе в – часа. Осветеност на диска в 0h UT %. Фаза на луната: първа четвърт.

След временно разкъсване и намаление на облачността през нощта срещу понеделник, през деня тя отново бързо ще се увеличи, но само на отделни места, главно в Западна България, ще превали сняг. Вятърът все още ще е югозападен и температурите слабо ще се повишат. По-късно от северозапад, с усилване на вятъра, отново ще започне да нахлува студен въздух.

Във вторник, а в сряда главно в планините, ще бъде доста ветровито, сравнително студено, с променлива облачност. На отделни места през първия ден отново са възможни слаби превалявания от сняг.

В сряда в равнинната част от страната вятърът постепенно ще отслабне, в четвъртък ще се ориентира от югозапад и дневните температури ще се повишат, повече в Предбалкана, а в петък – и в Източна България; в отделни райони ще надхвърлят 10°. Облачността ще е променлива, в четвъртък намаляваща често до слънчево. В петък и събота облачността отново ще се увеличи, само на изолирани места, главно в Южна България, ще превали слабо – през първия ден предимно дъжд, в събота – дъжд и сняг. Минималните температури ще се повишат, дневните ще се задържат високи.

Дежурен синоптик: Анастасия Стойчева
Секция “Прогнози на времето”

Коментирай