“Предмети на разкош”, създадени от Чипровската златарска школа, ще заблестят в “Двореца” в Балчик, съобщават  от държавния културен институт за предстоящото откриване на изложбата на 1 август.

В колекцията са представени много от произведенията на чипровските майстори, които притежава и съхранява Националният исторически музей. Повечето от предметите са случайни находки от Северозападна България, където са укрити като съкровища от бягащите от драматичните събития българи в края на 17-и век, поясняват организаторите на изложбата. Вероятно златните изделия – с преобладаващо светски характер – са били притежание на заможни семейства, които са ги поръчвали и купували в Чипровци или от пътуващи чипровски майстори-златари.

Изложбата дава представа за типичния стил на Чипровската златарска школа и чрез сравнението. В експозицията е представено копие на златното съкровище от Несебър, датирано във втората половина на 16-и – началото на 17-и век, чиито характеристики го отнасят към продукцията на централно- и западноевропейското златарство, допълват организаторите на изложбата. Така посетителите ще могат да придобият представа за уникалната чипровска традиция в златарското изкуство.

Изложбата “Предмети на разкош” ще бъде експонирана в Каменната зала в архитектурно-парковия комплекс. Откриването е на 1 август в 11:00 часа, информират от културния център. Колекцията ще остане в “Двореца” до 13 септември.

БТА