Почти няма човек, който да не консумира домати. Според проучване, българите изяждат по 40 килограма средно на година. Днес, червеният плод, чества своя празник като тази дата е избрана от Министерството на земеделието в САЩ.

Българите са увеличили потреблението на домати с 30% през последните 20 години (най-вече в обработени форми – на сок, кетчуп или сготвен). Доматите са много здравословни, но техните листа са токсични. В 93% от американските домакинства, където се развива градинарство, се отглеждат домати. Най-големите производители на домати в света са Китай, следван от САЩ, Турция, Индия и Египет.

Доматът (Solanum lycopersicum) е растение от семейство Картофови (Solanaceae). Според ботаниката той спада към плодовете, но според готварството спада към зеленчуците и се приема за такъв. Определянето му към зеленчуците става с решение на Върховния съд на САЩ на 10 май 1893 г. Съдът приема доводите, че доматът се използва за салата и основно ястие, а не за десерт.

Родина на домата са Централна и Южна Америка, от Мексико до Перу. Той е многогодишно растение, отглеждано като едногодишно растение, обикновено достигащо 1 – 3 м височина със слабо дървесно стъбло, което обикновено лази по други растения. Плодът е съестен, ярко оцветен (обикновено червен от пигмента ликопен) месест семков плод с диаметър 1 – 2 cm при дивите растения и обикновено много по-голям при културните. Плодът е сочна двугнездна или многогнездна ягода с различна форма или големина. Теглото може да достигне от 1 – 2 гр до 500 и повече при едроплодните домати.

Думата домат произлиза от езика нахуатъл – „томатл“.

Доматът (Lycopersicum esculentum) е топлолюбив и влаголюбив зеленчук. Той спада към семейството на зеленчуците. Най-добре се развива при температура 25 – 30 градуса. При температура под 15 градуса растенията не могат да цъфтят, спадне ли под 10, растежът им се прекъсва. Семената не поникват, ако почвата не е затоплена до 15 – 16 градуса. На добива и качеството се отразяват отрицателно и температури над 30 градуса, особено ако са придружени от засушаване.

Доматът е взискателен и към влагата, особено в почвата. Почвената влага трябва да е висока, докато въздушната може и да е малко по-ниска. Твърде влажният въздух затруднява опрашването и подпомага развитието на гъбните болести. Когато почвата и въздухът се засушат, плодовете загниват откъм върха, където се появява тъмно петно. Често погрешно смятано за гъбна болест, то всъщност е физиологично поражение. Поливките след засушаване са причина за напукване на плодовете. Оттук и изводът, че не трябва да се допуска засушаване.

Доматите идват в Европа през 1500 г. като французите ги наричат \”ябълката на любовта.\”, а \”ябълката на рая.\” Познати са 25 000 сорта домати, като отделни негови братовчеди са патладжана,картофите, червения пипер

Най-тежкият домат е измерен през 1986 г., и тежал 3.51 кг. Доматът е плод. Официалната напитка в Охайо е доматеният сок. В Италия се провежда борба с домати, където се събират над 30 000 участници. 45 държави в света организират доматени фестивали.

Доматът се счита за стимулант на стомашно-чревната секреция и моторика, както и за пречистващ кръвта агент. Също така се приема и за чревен антисептик, с почистващ ефект в задните отдели на чревния тракт. Той е и един от най-добрите антиоксиданти.

Свойства на домата, състояния и заболявания, при които се прилага

особено полезен при болести на сърдечно-съдовата система – атеросклероза, ангина пекторис, сърдечен удар;
при заболявания с нарушение на обмяната на веществата;
повлиява състояния на артрит;
изключително полезен при затлъстяване и захарна болест;
притежава силни антиоксидантни свойства;
осигурява превенция и борба с ракови заболявания – рак на стомаха, рак на дебелото черво, рак на устата, рак на ректума, рак на хранопровода (всички ракови заболявания на храносмилателния тракт);
има имуностимулиращо действие – способността на организма да се бори с инфекциозни агенти може да бъде силно повишена чрез редовната консумация на домати. Това се дължи на наличието на значителни количества витамини, минерали и антиоксидантни каротеноиди в химичният му състав;
диуретичен ефект – поради него се препоръчва за консумация при подагра, бъбречна недостатъчност с последващо повишаване на уреята в кръвта, висока концентрация на токсини в организма поради диети, богати на протеини или месо;
алкализиращ ефект – помага за неутрализиране и елиминиране на остатъчни продукти от метаболизма;
антитромботични и противовъзпалителни.

Така може да се каже, че “редовната консумация на домат помага за намаляване на риска от контакт с болести”.

Пулпата на домата е изключително полезна за измиване на кожата при хора с мазна такава. Тя е и бърза и лесна помощ при изгаряния от различен тип, включително слънчево.

Отвара от корена на домата се приема с цел лечение на зъбобол.

Интересно за доматите

Има около 7 500 сорта домати. През 2009 г. в света са произведени около 150 милиона тона от тях. Китай, най-големият производител, представлява почти 30% от световната продукция.

За пръв път употребата на домата като храна е започнала в Мексико. След колонизацията на Америка от испанците, той започва да се консумира по целия свят.

Още ацтеките и другите народи в Месоамерика използвали плодовете в своето готвене. Точната дата на опитомяването на домата не е неизвестна – около 500 г. пр. Хр.

В миналото се е смятало, че тези които са поглъщали семената на доматите са имали правомощия да гадаят.

Испанският конквистадор Хернан Кортес може би е първият, който прехвърлил малкия жълт домат в Европа, след като е завладял днешно Мексико Сити през 1521 г., въпреки че Христофор Колумб може би ги е пренесъл още през 1493 г.

Най-ранното обсъждане на домати в европейската литература се появява в билкова книга, написана през 1544 г. от Пиетро Андреа Матиоли, италиански лекар и ботаник. Той предполага, че в Италия е бил донесен нов вид патладжан, който е кръвен червен или златист, когато е зрял и може да бъде разделен на сегменти и да се яде като патладжан, т.е. варен и подправен със сол, черен пипер и масло. Десет години по-късно доматите са били наречени от Матиоли “pomi d’oro” или “златни ябълки”.

След испанската колонизация на Америка, испанците разпространяват доматите в колониите си в Карибите, във Филипините, откъдето достигат Югоизточна Азия, а после и целия азиатски континент. Те донасят растението в Европа. То расте лесно при средиземноморски климат, а култивацията му започва през 1540-те. Вероятно консумацията му е започнала скоро след въвеждането му на Стария континент, а със сигурност е бил използван като храна от началото на 17 век в Испания.

От популяризирането на домата, като хранителна култура по света до днес, навсякъде постоянно се провеждат изследвания върху него. Целта е създаване на по-плодовити сортове и уеднаквяване на продукцията по размери. Но това понякога довежда до красив на външен вид домат (издържан търговски продукт), който е с понижени вкусови качества.

Ето и едно интересно събитие свързано с домата. Това е така нареченият фестивал “Томатина”. Провежда се в Испания, всяка година от 1945-та насам. Мястото на фестивала е град Буньол, автономна област Валенсия. Празниците продължават една седмица, като са съпътствани с танци, музика, фойерверки, паради. Вечерта преди деня, в който се провежда боят с домати, се организира състезание по приготвяне на паеля.

Някои проучвания показват, че доматите и чесънът могат да се приема при ракова болест или като превенция на такава. Защо този червен зеленчук работи срещу рака. Индийските учени смятат, че това му действие се дължи на съдържащият се в него ликопен – новооткрит биофлавоноид. Консумирани пресни или сурови, под формата на сос, сок, кетчуп, паста, те все са източник на превенция на рак.

Зеленчукът се грижи и за здравето на черния дроб. Притежава и детоксикиращ ефект за организма. Действието му на детоксикатор се дължат на присъствието на хлор и сяра в химичният му състав. В 100 грама продукт се съдържат 51 милиграма хлор и 11 милиграма сяра. За хлорът се знае, че стимулира работата на черния дроб, в частност неговата филтрираща и детоксикираща функция. Сярата от своя страна предпазва чернодробната тъкан от цироза.

Доматеният сок е известна добра енергийна напитка, която помага за Вашето подмладяване, на Вашето здраве, както и успешно се грижи за пациенти на хемодиализа. Доматен сок може да се използва за лечение на слънчево изгаряне поради високото количество витамин С в него. Можете да пиете и сока като напитка, която бързо възстановява тялото след спортуване. Той помага и при умора и сънливост.

Източник Интернет и голяма част framar.bg и Уикипедия