Някога имало ужасен гигантски звяр, Ниан, който мъчел  едно село и преглъщал децата само с една хапка. Всяка година той се появявал, а селяните се скриел и се молели за децата си. Освобождението от този звяр дошло, когато селяните открили, че Ниън се страхува от силни шумове и червения цвят. За да победят това чудовище, те започнали да запалват бамбукови пръчки и да използват червения цвят върху себе си и вратите си. Оттогава насам звярът е наречен Guo Nian (“guo”, означаващ “pass” и “nian”, означаващ година) – “да премине през годината”. Така че сега китайците смятат този ден за благоприятен, тъй като им носи нов живот и спасение.

Това е само една от легендите за произхода на китайската Нова година или пролетния фестивал, за който се казва, че е започнал по време на династията Shang (1766-1122 г. пр.н.е.). Някои смятат, че това може да е започнало още по-рано. Макар че има няколко малки разновидности на тази история, които дават представа за причините, поради които китайците следват настоящите си традиции. Основните причини, поради които се празнува пролетният фестивал, са да се отпразнува една година на упорита работа; да си починеш добре; да се отпуснете със семейството си и да пожелаете процъфтяваща нова година. Това е един от най-дългите официални празници в Китай.

Храната играе важна роля по време на китайската Нова година и има много ястия, които се консумират, за да донесат късмет на семействата. Новогодишната вечеря е най-важното хранене, подобно на вечерята на Коледа в западните страни. Въпреки че традиционните ястия могат да варират по приготвяне, си остават същите.

Риба: яде се за късмет, рибата символизира излишъка за предстоящата година. Казва се, че това трябва да е последното ястие, но не и напълно, за да се представи следващият излишък (било то пари, храна, здраве).

Ябълки това са много традиционни в Китай, но най-популярни в северните провинции на страната. Изработени от ситно нарязано месо и зеленчуци в тънка планка тесто, те са направени да изглеждат като сребърни слитъци, символизиращи пари. Колкото повече ядете, толкова повече пари ще получите.

Niangao: традиционна новогодишна торта. Изработени от лепкав ориз, дати, захар и листа от лотос, се казва, че представляват понятието за нарастващо състояние година след година.

Tangyuan: сладки, малки топчета (почти като кнедли), изработени от лепкаво оризово брашно, което се приготвя и се сервира в супа. Кръглата форма на тези топки представлява единството на семейството и актът на събиране като едно по време на това важно време.