Начало Акценти Почина министърът Христо Христов, подписал за изграждането на “Белене” при управлението на...

Почина министърът Христо Христов, подписал за изграждането на “Белене” при управлението на Тодор Живков

29

Министърът на външната търговия по времето на Тодор Живков – Христо Христов, почина след дълго и тежко боледуване на 87 години. Той си е отишъл в събота, 16 ноември. Христов, който е сред приближените на Тато, дърпа конците на международната ни търговия 20 години – между 1971 и 1977 г. е зам.-министър и първи зам.-министър на външната търговия. В периода 1977 – 1986 г. е министър на външната търговия. От 1977 до 1990 г. е член на ЦК на БКП, министър на търговията (1986 – 1987) и на външноикономическите връзки (1989-1990).

Заради възникналата криза в края на 70-те години, когато България е натрупала дългове към западни банки на стойност  6 млрд. долара, по предложение на Христо Христов е приета т. нар. резервна валутна програма. Целта е да се получат допълнителни валутни приходи главно от реекспорт, както и от контролираната от ДС контрабанда.

През 1978 – 1990 г. министър Христов става и председател на българо-иракската междуправителствена комисия. Успява да  реализира големи българо-иракски проекти по времето на президента Саддам Хюсеин.

Журналистът Георги Тамбуев в свое разследване, публикувано преди години, твърдеше, че Христов е и един от авторите на докладната записка с предложение за сътрудничество с небеизвестния бизнесмен Робърт Максуел и прикрито навлизане в западни фирми, под контрола на тайните служби. След краха на комунизма екс министърът на външната търговия развива успешен частен бизнес, използвайки успешно връзките си от миналото със Запада.

А като наш търговски представител в Лондон всъщност Христов създава връзките с Максуел, който бе щедър към т.нар. червени принцове, които впоследствие станаха строители на капитализма у нас.

Христо Христов е човекът, подписал договора с руската страна, тогава още СССР за „Белене“ през 1987 г., предвиждащ изграждането на 4 блока WWER-1000/V 320.

Христов показва на Тодор Живков продукция, изложена на Пловдивския панаир

В свое интервю преди време социалистическият министър за пръв път призна, че през 1988 г. по време на среща с тогавашния турски премиер Тургут Йозал на панаира в Измир Анкара е поискала България да спре излъчването и разпространението в чужбина на филма „Време разделно“, защото имало неверни послания и обида към империята. Това става по време на Възродителния процес у нас.

Април 1986 г., Бон. Христо Христов и Огнян Дойнов разговарят с външния министър на ФРГ Ханс-Дитрих Геншер

Христов е роден на 11 декември 1931 г. в габровското село Яворец. Завършва външна търговия във ВИИ “Карл Маркс”. Още 5-годишен, когато продавал пъпеши на спирката в селото си, Христо Христов получил първия урок по търговия – добре облечен клиент му казал: „Момче, помни, че се започва от по-високата цена и тогава се върви към по-ниската.” Това класическо правило Христов запомнил за цял живот. Не е ясно дали спортът е загубил голям футболист или спринтьор, но е факт, че наградите му като състезател са голяма гордост за него.

Поклонението пред тленните останки на Христо Христов ще бъде утре, вторник, от 12,30 часа в Централните софийски гробища.

https://lupa.bg/

 

 

Коментирай