Поредна кражба разтърси Гурково. Кметът подготвя подписка до прокуратурата

0
273

Подписка срещу честите кражби и употребата на наркотици в балчишкото село Гурково ще организира кметът на селото Тодор Георгиев и ще я внесе в Областната прокуратура в Добрич, заяви той за Радио Варна. Последната кражба се случва в ранното утро на 8-и срещу 9-и ноември т.г., при която престъпникът е заловен от полицията, но освободен няколко часа по-късно. “Нямам информация какво е откраднато.”, уточни кметът.

Жителите на Гурково наброяват близо 620 души и живеят в непрекъснат страх от посегателство върху имуществото им, защото кражбите в селото са много чести и се извършват от местни млади мъже, които по думите на кмета вземат наркотици. Единият от тях е бил в затвора за кражби, но сега е на свобода.

В полицията познават престъпниците, знаят имената им, а кметът на селото е информирал органите на реда и за регистрационния номер на колата, която доставя наркотици в селото, разказа още самият той. Резултат от това, обаче вече близо 2 години няма.

На 12 октомври т.г. е имало и среща с местните жители и полицията, на която последните са заявили, че в селата с видеонаблюдение кражби почти няма. В Гурково няма видеонаблюдение. Тепърва предстои да бъде поставено такова, има пусната обществена поръчка. Но според кмета на селото то едва ли ще помогне много, защото извършителите на кражбите са едни и същи и всички знаят кои са.

Патрулна кола минава в селото само веднъж през деня, а през нощта полиция няма, каза още Тодор Георгиев.

В резултат на набезите по-младите мъже решават да сформират група за нощно наблюдение в селото и да действат както преценят, ако видят и заловят престъпник. Но кметът успява да ги разубеди с аргумента, че това е незаконно и наказани няма да бъдат престъпниците, а мирните хора, които защитават семействата и имуществото си.

Тази година в село Гурково са извършени 12 кражби, при едната са откраднати 34 000 лева и нищо не е разкрито от полицията до момента, каза още кметът на селото Тодор Георгиев.