Вътрешният министър в оставка Бойко Рашков призна за полицайката в джипа на Георги Семерджиев, който уби две момичета в катастрофа на столичния бул. “Черни връх”.

“Подсказах, че за нас е известно присъствието на жена по време на инцидента и предстои установяването й – и като роля, и окончателно да се убедим и да установим категорично къде работи и как се казва. Днес вече това е известно. Тя е служителка в едно от районите управления в столицата, оказа се, че тя има отношения със Семерджиев, какви са точно, предстои да се уточни в хода на разследването. Ще установим какви са нейните връзки в тази посока, защото знаете добре, че там са открити такива предмети, които са атрибут на полицаите – синя лампа, палка. Едва ли има основание в колата на този човек да има такива предмети”, каза Рашков на брифинг в Министерски съвет.

От сутринта заседаваме в МВР във връзка с този трагичен инцидент. Ще се постараем да изясним в детайли случая, свързан със Семерджиев. Включително, ако има достатъчно данни и за съпричастна в определена степен дейност на служители на МВР, включително всички случаи, за които имаме вече съмнения, че са били неглижирани в някаква степен. И дали някой не е причинил косвено този трагичен резултат, каза още Рашков.

Той обясни още, че Георги Семерджиев е без книжка от 2005 година и въпреки това до ден днешен е управлявал различни МПС. По отношение на неговото минало били предприемани десетки действия от органите на МВР, пращани били преписки до прокуратурата.

“Искам да ви кажа, че през изтеклите 6 години той е имал чудесна възможност, след като му е отнето свидетелството за управление, да се яви на изпит и да получи ново. Имаме безспорни данни, че вместо да направи това, той се е постарал да получи шофьорска книжка от Швейцария, откъдето пък ние получихме данни, че не е издаван подобен документ на български гражданин”, добави Рашков.

Вътрешният министър в оставка допълни още, че е разпоредил Инспекторатът на МВР да предприеме незабавни проверки на всички случаи, в които Георги Семерджиев е нарушавал закона и съответно дали служителите на МВР са си свършили работата.

От тази вечер започва мащабна национална акция срещу шофирането под въздействие на наркотици. Много от тези рецидивисти са част от тъмната страна на нашето общество. Никой не трябва да е над закона в България, заяви премиерът в оставка Кирил Петков на брифинга, който се проведе след срещата му с Рашков, с главния секретар на МВР Петко Тодоров и с директора на столичната “Пътна полиция” Тенчо Тенев.

„Днес решихме да обявим война на всички рецидивисти зад волана, особено тези, които шофират под въздействието на наркотични вещества. Война на всички, които имат агресивно поведение на пътя”, допълни Петков.

https://trud.bg/