• В навечерието на предстоящите избори – разговор с водача на листата на ПП ГЕРБ в Добричка област – ДЕНИЦА САЧЕВА
 
Г-жо Сачева, само преди няколко дни с лидера на партията Бойко Борисов бяхте в село Зърнево. Изненадващо за журналистите бе, че залата за 800 души не можа да побере желаещите да присъстват на срещата. Там споделихте, че ритуалната зала е дело на ГЕРБ, за което хората Ви аплодираха. Какво още  направи ГЕРБ конкретно за хората в Добричка област? 
– Добричка област има нужда от инвестиции – в пътна инфраструктура на първо място, във ВиК, в индустриална зона, в спортни съоръжения, в подобряване на училищната среда и културните институции в областта. Всички възможности, които се предоставят от европейските проекти и програми, включително и по Плана за възстановяване и устойчивост, трябва да бъдат използвани, но за да се случат на практика, трябва и активна роля от страна на местната власт. Ще работя за това в Добричка област да се реализират повече инвестиционни проекти, които от своя страна да създават повече работни места и възможности за развитие. Ритуалната зала в село Зърнево е пример за това от какви инвестиции има нужда. От момента на построяването си тя превръща селото в естествен център на социален живот и създава възможности за развитие. Ще продължа и работата по голямата кауза за възстановяване на Медицинския колеж в града, която е надпартийна и която би решила както проблемите с недостига на медицински професионалисти, така и би направила Добрич притегателен център за млади хора. Работата по тази тема е трудна, защото има мораториум за разкриване на висши учебни заведения, но аз вярвам, че ако действително това остане обща кауза на всички народни представители – независимо от политическите пристрастия, ще успеем да преодолеем съпротивите. Имам и лична мотивация това да се случи, защото целият съзнателен живот на моята баба и моят дядо, които ме отгледаха, мина именно в добричката болница. И до днес в града ме срещат хора, които са били ученици на д-р Пъневски.

– Вие непрекъснато сте в контакт с хората – и от Добруджа, и от цялата страна. И навсякъде Ви заливат с лавина от проблеми. Бихте ли обобщила, от какво са недоволни Вашите избиратели и какво настояват ГЕРБ да промени след предстоящите избори? 
– Всички са притеснени от политическата криза. Липсата на стабилно правителство води след себе си и икономимеска турболенция, и социална несигурност. Разделението в обществото, недоверието и омразата, с които се посреща всяка различна гледна точка, са изключителен проблем за развитието. На хората им омръзна от избори, объркани са в морето от скандали и компромати. Не дават подкрепата си дори и за неща, които са полезни и важни за тях и децата им, защото проявяват съмнение. Това са проблеми, по които трябва да се говори и да се работи за преодоляването им, защото е изключително опасно да попаднем в капана на апатията и безразличието. Конкретните проблеми, които поставят хората в Добруджа, са свързани с цените на стоките и услугите, с притесненията за зимата, защото може да няма газ или да бъде на високи цени, липсата на дърва, липсата на ремонти на пътищата, липсата на проекти по оперативните програми. На практика 2022 година е нулева в това отношение. Цените на енергоносителите са и огромен проблем за бизнеса, който в допълнение страда и от липсата на работна ръка. Ние предложихме ясни антикризисни мерки, с които да се намалят цените на електроенергията и газа, да се рестартират незабавно големите инфраструктурни проекти и дейностите по пътната инфраструктура и да се започне незабавна работа по обявяване на процедурите за европейски програми. Предложихме и конкретни мерки в социалната сфера за повишаване на конкуретноспособността на работната сила у нас и модернизиране на трудовото законодателство.
– Социалната сфера, освен, че е особено важна, е и мястото, където Вие от години влагате ум, енергия и професионализъм. Като бивш социален министър, как бихте преценили състоянието на държавата в момента и какви идеи има ГЕРБ за преодоляване на жестоката криза? И въобще – какво трябва да се промени в законодателството, та да я няма тази социална бездна между хората?
– Най-добрата социална политика е създаването на работни места, непрекъснатата квалификация и преквалификация на работниците и служителите и оттам създаването на все по-голям брутен вътрешен продукт. Колкото е по-висока производителността на труда, толкова повече пари ще има в държавния бюджет за образование, здравеопазване и социална политика. Намаляването на социалните различия може да се постигне чрез целенасочени мерки и намаляване на регионалните различия. Например ние подкрепяме определянето на минимална работна заплата по икономически сектори, а не една обща за цялата страна, както е в момента. Синдикати и работодатели вече водят преговори за това. Считаме, че от изключителна важност е насърчаване на вътрешната мобилност и подкрепа на транспортните връзки, за да могат хората по-лесно и по-удобно да живеят в едно населено място, а да работят в друго. Предвиждаме и сериозна реформа в системата за социално подпомагане, за да могат социалните помощи да станат по-целенасочени и по-ефективни. В момента има сериозна разпокъсаност, над 40 нормативни акта, по които е регламентирано получаването на помощи. Търсенето на работа не е стимулирано сред хората в трудоспособна възраст, най-уязвимите не получават подкрепата, от която имат нужда. 
– Като бивш и бъдещ депутат от Добричка област, не можем да не Ви попитаме за позицията на ПП ГЕРБ относно добива на шистов газ в Добруджа. Още повече, че проблемът пряко засяга земеделието, туризма, питейната вода… 
– Позицията ни е ясно разписана в нашата програма. Ние сме подкрепили единствено проучвания за природен газ и нефт дълбоко в Черно море. Наличните данни ни дават основание да продължим изследванията на залежи в блок „Хан Аспарух“ и блок „Хан Кубрат” в дълбоко Черно море, които имат потенциала да ни гарантират енергийна сигурност, ниски цени на гориво и приходи към хазната. Предлагаме и да се стартира процедурата за търсене и проучване на блок „Тервел”. Мораториумът за добив на шистов газ е въведен по наше време и продължава да действа.
– България видимо се тресе от разединение. Което пък не води до нищо добро и градивно. Вие виждате ли кауза, която да ни обедини и пътища, които да ни разкрият по-светъл хоризонт за развитие?
– Когато има такова голямо недоверие в обществото, на каквото сме свидетели в момента, и усилията на политиците, и усилията на хората са напразни. Добронамереността трябва да е водеща във всички мисли, думи и действия. Това е пътят, според мен. Колкото до кауза – мисля, че има много каузи, които могат да обединят всички българи. Образованието е една от тях.
– Кои са политическите формации, с които бихте работили в бъдещия парламент? Въобще, какво очаквате от 48-ото Народно събрание, какви са прогнозите за неговия живот и респективно – смятате ли, че ще бъде сформирано работещо правителство?
– Ние вече казахме ясно какви са нашите приоритети – това са преодоляване на ценовата криза на тока, газа и горивата, диверсификация на доставките на газ в България от Газпром и на ядрено гориво, членство в Еврозоната, влизане в Шенген, провеждане на реална и ефективна съдебна реформа, ускорена модернизация на страната чрез инвестиции в дигитализация, зелени решения, образование и здравеопазване. Ще работим само с партии, които категорично са за укрепване на по-пълната евроатлантическа интеграция на страната в ЕС и НАТО.
По тези приоритети сме готови за разговаряме с всички политически субекти, които ги припознават и като свои приоритети и които получат доверието на хората.
–  Какво е посланието Ви към добруджанци в навечерието на предстоящите избори?  
– Гласувайте на 2 октомври и не позволявайте страната да влезе в спирала от избори, както и да промени своята европейска посока на развитие! Да бъдем достойна европейска държава е било мечтата, за която са дали живота си и предците ни. Подкрепете хората, които имат решения за кризите, а не тези, които сеят ветрове, защото бурите ще ги жънем всички.

ГЕРБ /СДС/-ДОБРИЧ

Купуването и продаването на гласове е престъпление!