Пирели напуска WRC в края на 2024

0
120

Доставчикът на гуми в Световния рали шампионат (WRC) Пирели ще напусне първенството на планетата в края на следващия сезон. ФИА вече обяви нов конкурс за доставчик на гуми, като до последно се смяташе, че Пирели искат да продължат, но мястото им ще бъде заето най-вероятно от Мишлен.

Френският гигант обаче е само една от трите компании, които кандидатстват – другите две са MRF и Ханкук. MRF успяха да се наложат на европейския пазар с гуми за Rally2 колите, а за Ханкук се спекулира от години, че компанията иска да разшири състезателната си програма.

Изявлението на Пирели, че компанията напуска WRC дойде точно 8 часа след затварянето на приема на заявки за участие в конкурса на ФИА за сезон 2025 и следващите години.

Рованпера триумфира в рали „Акрополис”

Рованпера триумфира в рали „Акрополис”

Италианците обаче правят уточнението, че няма да закриват рали програмата си, като ще останат доставчик на гуми, но на други нива – в континентални, регионални и национални надпревари. В момента Пирели доставя гуми в над 350 автомобилни шампионати в цял свят.

Ще защитава ли европейската си титла си Падън?

Ще защитава ли европейската си титла си Падън?

Тази година Хейдън Падън спечели Европейския рали шампионат (ERC) с гуми на Пирели, като в ERC участват поне три компании, които доставят гуми на отборите.

Снимки: Gettyimages

Източник