Пентагонът е сключил договор със Starlink за сателитната комуникационна услуга в Украйна

0
179

©

Starlink, сателитната комуникационна услуга, стартирана от Илон Мъск, вече има договор с Министерството на отбраната на САЩ за закупуване на сателитни услуги за Украйна, се посочва в изявление на Пентагона, цитирано от The Guardian.

Изявлението на Министерството на отбраната на САЩ гласи:

“Ние продължаваме да работим с редица глобални партньори, за да гарантираме, че Украйна разполага с устойчивите сателитни и комуникационни способности, от които се нуждаят. Сателитните комуникации представляват жизненоважен слой в цялостната комуникационна мрежа на Украйна и отделът сключва договор със Starlink за услуги от този тип”.

Сателитни терминали вероятно ще бъдат закупени в рамките на Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна, която осигурява дългосрочните нужди от сигурност на страната, допълва Bloomberg. През декември Министерството на отбраната разкри при обявяването на такъв финансов пакет, че ще предостави сателитни комуникационни “терминали и услуги“ на Украйна, но не потвърди, че компанията на Мъск ще получи договора.

“Въпреки това поради съображения за оперативна сигурност и критичния характер на тези системи, ние не разполагаме с допълнителна информация относно конкретни способности, договори или партньори, които бихме могли да предоставим в момента“, се посочва още в изявлението на Пентагона.

Министерството на отбраната на САЩ подчертава, че продължава да работи с редица глобални партньори, за да “осигури на Украйна устойчивите сателитни и комуникационни способности, от които се нуждае“.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source