• Телевизор, кафемашина, картини и други дарения получиха дончевските пенсионери в деня на християнското семейство 
  • Отец Мариян Иванов отслужи водосвет и освещаване на дома

 

Ден след тържественото откриване в деня на християнското семейство на 21 ноември на обновената модерна сграда пенсионерският клуб „Светлина“ в село Дончево, община Добричка, проведе отчетното си събрание в своя нов дом. Тук през десетилетията се е помещавало старото училище на селището, носило името Княз Симеон между 1942 г. и 1947 г. После то е служило и за детска градина. След откриване на новата сграда на училището през 1967 г. в него са били кабинетите по ботаника, зоология и трудово обучение. Години наред учениците в тази сграда са изработвали в часовете „по трудово“ дървени чукове, дръжки за инструменти, табуретки за сядане, дърени подложки за рязане на хляб, зеленчуци, месо, плодове. В занятията по ботаника подготвяли хербарии, а по зоология правели дисекции на жаби. По-буйните и нетърпеливи за игра ученици хвърляли жабите в нажежената печка – „да гърмят“…

Това било допреди половин век. Днес останалите в селото някогашни момчета и момичета вече се радват като пенсионери от клуб „Светлина“ на своя обновен дом, пълен с какви ли не спомени. Модернизирането му започна по време на мандата на  предишния кмет на община Добричка – инж. Тошко Петков, и завърши при настоящия кмет Соня Георгиева. „Това сега е най-съвременният пенсионерски клуб в областта“, казва Георги Иванов, председател на областния съвет на съюза на пенсионерите – Добрич. (Целият съюз в страната наброява 120 хиляди члена.)

В модерния си дом клубните членове от Дончево проведоха на 22 ноември отчетното си събрание. Председателят на клуба Стоянка Койчева отбеляза, че през отчетия период се е сбъднала мечтата на десетки дончевски пенсионери да разполагат със свой нов, просторен и хубав дом. В него те ще продължат да съхраняват традициите на предците и да са мост между поколенията. Част от дейностите на клуба стават съвместно с детската градина и училището.

Въпреки ограниченията около ковид-ната пандемия клубните членове продължават да са сред основните участници във фолклорната група. С нея те носят още слава на селото и печелят награди и медали на местни и международни фестивали в Дебрене, Копривщица, Балчик и др.

Пенсионерите са като голямо и задружно семейство и те тачат завещаното от предците им не само в празници с народни песни, танци и обичаи като Бабинден, Трифон Зарезан, Заговезни, Първа пролет, Гергьовден, Еньовден, Коледа, Нова година. Клубните членове посетиха старите български столици Плиска и Преслав и историческия монумент в Шумен. В клуба се провеждат презентации по здравословно хранене, а понякога той е и място за безплатни прегледи и здравни консултации. Вероятно едва ли има тайни в кулинарията за клубния член Донка Николова, голям майстор в приготвяне на вкусни ястия и особено на агнешкото за празненствата. Донка Станева пък като ученичка и доброволец към Българския червен кръст някога имаше повече познания по първа здравна и медицинска помощ отколкото много студентки по медицина (по признания на лекарите при прегледите за червенокръстка дейност в областта). И днес тя дарява половината от месечните си възнаграждения като секретар на клуба за негови дейности и придобивки.

Председателят Стоянка Койчева благодари на външните дарители на клуба, спомогнали той да има ново оборудване, интериор, картини. Сред основните благодетели с финансова и материална помощ за обновения дом на пенсионерите са: агрономът Ради Георгиев, председател на местната земеделска кооперация „Урожай“; Иван Иванов – директор на предприятието „Яйца и птици – Зора“ АД; Продан Лазаров – земеделски производтел; Димитър Стоилов и Димитър Чернев – общински съветници; Паун Станчев – кмет на селото; Антониета Лазарова – секретар в кметството; Керанка Димитрова – управител на магазините „Андреев“ в Добрич;  Маргарита Лазарова – читалищен секретар, Мария Лападатова – пенсионерка; Гинка Христова – клубен член; Йорданка Костадинова, Марийка Петрова, Йорданка Станчева, Михаил Колев, Йордан Иванов, Митка Денева, Пантелей Велизаров – строителен техник в горското стопанство.

При откриване на обновената сграда на 21 ноември Румяна Иванова – заместник-кмет на община Добричка, поздрави присъстващите от името на общинския кмет Соня Георгиева, преряза лентата на входа на новия дом и подари телевизор на клуба. Местните общински съветници дариха клуба с нова кафемашина. Така пенсионерите ще продължат да отпразнуват юбилеи и годишнини в клуба в по-цветна, уютна и музикална среда. Същия ден отец Мариян Иванов отслужи водосвет и освети икона на Св. Богородица в обновената сграда. Той отбеляза ролята на семейството, младежта и вярата за опазване на българския дух през вековете. Свещеникът разказа на празника и за ролята на въведението на светата майка в храма. Той пожела на клубните членове и на гостите да поддържат традициите живи. Отецът отбеляза и благоволението свише на този празничен ден  – сутрината валя дъжд, после пекна слънце за тържественото откриване на обновената сграда, а след това пак продължи да вали. „Ще върви на клуба и хората в него по вода и слънце“, каза младата пенсионерка Мария Костова, облечена в народна носия при отрязване на лентата при откриване на модерната сграда.

Стоянка Койчева си спомня за 2004 г., когато е поела ръководството на клуба в бившето помещение. „Празната стая служела за хранилище на кметството – разказва тя. – Пърият човек, който влезе, бе Ташо Ташев, уважаван местен земеделец. Направихме учредително събрание на клуба. От десетина члена отначало стигнахме до 60 души през 2014 г. Станахме най-многобройния пенсионерски клуб в община Добричка. През 2019 г. първо тогавашният общински клет Тошко Петков и заместникът му Дико Иванов помогнаха да имаме тази съвременна сграда на клуба днес. После при настоящото управление на кмета Соня Георгиева успяхме да я довършим благодарение основно на община Добричка. За дооборудването вътре много ни помогнаха Ради Георгиев от кооперация „Урожай“, Иван Иванов от „Яйца и птици“, Керанка Димитрова от магазини „Андреев“ и други спомоществуватели.“

Председателят на клуб „Светлина“ си направи отвод да продължи да ръководи клуба поради своята възраст и желанието да предаде щафетата на по-младите. Водещата отчетното събрание Пенка Костова изтъкна всеотдайността на Стоянка Койчева в 60-годишната й дейност като учителка, ръководител на фолклорна група със златен медал от фестивала в Копривщица през 1986 г., кмет и общински съветник, и сега – като председател на клуба. При гласуването надделяха гласовете на клубните членове: сегашният председател да си довърши мандата и през оставащото време от управителния съвет да подготвят сред по-младите пенсионери поемане на ръководството на клуба на пенсионера „Светлина“ в село Дончево, община Добричка.

 

Снимки:

1.Хоро в новия клуб на песионера в Дончево

2.Зам.-кметът Румяна Иванова на общ. Добричка с прерязаната лента за откриване на новия клуб

3.Зам.-кметът Румяна Иванова поздравява дончевци от името на общинския кмет Соня Георгиева

4.Зам.-кметът Румяна Иванова на община Добричка подарява телевизор на клуба

5.Отец Мариян Иванов извършва водосвет и освещаване в клуба

6.Стоянка Койчева поздравява членовете на клуба и гостите в новата сграда

7.Зам.-кметът Р. Иванова на общ.Добричка и председателят на пенсионерския клуб Ст. Койчева пред обновения дом

Текст и снимки: Румен Николаев