Няма да подкрепим предложението на ГЕРБ за 1 лв. партийна субсидия, но ще подкрепим тя да е 0 лв.

Това каза народният представител от ДПС Делян Пеевски пред журналисти в Народното събрание във връзка с дебата за партийните субсидии. Вчера той посети работното си място за четвърти път от началото на мандата си.

“За нас това е див популизъм, което се предлага. Хубаво е да се изясни какво правят партиите после. За нас това значи фалит на партиите при 1 лв. субсидията. Нормално е, ако ще се променя моделът на финансиране, да бъде 0 лв. и отворено финансиране от американски тип от ясни и прозрачни донори”, заяви той.

Според него партиите ще фалират при предложената от ГЕРБ субсидия 1 лв., така че е по-добре да се смени моделът на финансиране изцяло.

“Ако не сменим модела на финансиране, нямаме партии в политиката и всичко ще е собственост на олигарсите. Изборът е на партиите”, допълни още той.

Подобно мнение изрази и народният представител от ДПС Йордан Цонев.

“Ако няма държавно финансиране, което има в цяла Европа, тогава трябва да изберем американския модел. Няма никакво държавно финансирне – финансира се от икономически субекти и от граждани, с проверени пари, с публичност на финансирането. И понеже ние смятаме, че след като обществото не е разбрало, че държавното финансиране е по-евтино, ние ще предложим 0 лв. и открито, публично финансиране от икономически субекти”, заяви той. “Или ще се финансира дейността на политическите партии, или не”.

Предложението за 1 лв. партийна субсидия е на управляващата партия и бе внесено от премиера Бойко Борисов малко след разкритията на редакционния екип на “Шоуто на Слави”, че партиите са получавали надплатени субсидии в периода 2016-2018 г. ДПС се обяви твърдо против, а БСП нарече инициативата “кризисен пиар”. “Атака” и “Воля” подкрепят предложението, ВМРО се обяви за по-ниска от сегашната, но по-висока от 1 лв. субсидия, а НФСБ заяви, че ще подкрепи, само ако се въведат текстове, гарантиращи официално финансиране на партиите.

Относно предложението на ДПС за намаляване на ДДС на хляба, Пеевски коментира, че първо ще бъдат проведени консултациите с производителите. “Ако има реално поевтиняване за потребителите го искаме, ако няма – няма смисъл”, допълни той.

“Радваме се, че управляващите ни чуха за детските градини. Това ще се случи. Искаме безплатни детски градини и финансиране на нови детски градини. Чуха ни с ДДС-то на книгите, оттам нататък продължаваме с хляба и лекарствата, ако ще има резултат за гражданите”, допълни още Пеевски.

Цонев съобщи, че днес са първите консултации с фармациите по отношение на идеята за намаляване на ДДС ставките на лекарствата, а утре предстоят срещи с хлебопроизводители. monitor.bg

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST

 

loading...