Парламентът реши да не намалява изискванията за иницииране на референдуми

0
107

© Фокус

Парламентът не прие промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, предаде репортер на “Фокус”. Той бе внесен от ПГ на “Възраждане” и целеше разширяване на възможностите за провеждане на допитвания до народа.

Законопроектът бе отхвърлен с 67 гласа “за”,  20 “против” и 100 “въздържал се”. 

Част от предложенията на третата политическа сила бяха за намаляване на броя депутатски гласове, с които може да бъде иницииран референдум. От “Възраждане” предлагаха всяка парламентарна група да може да инциира такъв, а не както сега да са необходими гласовете на най-малко от 1/5 от народните представители. 

По отношение на броя подписи за разглеждането на референдум от “Възраждане” предлагаха да бъде намален броят от 200 000 на 50 000, когато той трябва да бъде разгледан от Народното събрание. А по отношение на допитванията, които не изискват разглеждането от парламента, от 400 000 на 100 000 – или с 1/4. 

От “Възраждане“ предлагаха още да бъдат ревизирани сроковете за повторно иницииране на народорешението, като той да стане на седем дни, а не да е незабавно, както и за конкретно определяне на сроковете по процедурата за внасяне на предложение за референдум – от един месец на четиринадесет дни.

В законопроекта на третата политическа сила се предвиждаше още и да бъде засилено участието на гражданите в местната власт, така че да се увеличи местното самоуправление.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник