ОФИЦИАЛНО ОТКРИХА „БОРСА ЗА СЕМЕНА И ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ“

0
2173

 

25-ото юбилейно издание, събрало над 65 фирми – изложители, ще продължи до 07.02.2019 г.

Областният управител Красимир Кирилов бе гост на официалното откриване на 25-ото юбилейно издание на специализираното изложение „Борса за семена и посадъчен материал“ на “Добрички панаир“ АД. По традиция старт на изложението бе даден с изпълнения на детската фолклорна студия „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов. Официални гости за откриването на борсата бяха народният представител Даниела Димитрова, председателят на Общински съвет град Добрич Иво Пенчев, кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов, общинският съветник Зорница Михайлова, директорът на Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол /ИАСАС/ Бистра Павловска, директорът на Областна дирекция „Земеделие, храни и гори“ инж. Десислава Иванова и временно изпълняващата длъжността директор на ДФ „Земеделие“ – Добрич, Грациела Павлова. На добър час и успех на изложителите пожела директорът на „Добрички панаир“ АЗ Звезделина Иванова.

Думи на благодарност към организаторите на изложението отправи директорът на ИАСАС Бистра Павловска, като подчерта, че един от приоритетите на държавната политика в отрасъла е за качествено производство на семена и посадъчен материал и стопаните отново и тази година ще получават помощ, за да могат имат качествена и конкурентна продукция. Павловска пожела това да е най-добрата стопанска година за всички производители.
След прерязването на лентата гости и посетители влязоха да разгледат щандовете на участващите над 65 фирми в юбилейното 25-то издание на „Борса за семена и посадъчен материал“.
От индиански банан, до сорт – кръстоска между малина и къпина, и миниовошки за балкон се предлагат на откритата днес Борса за семена и посадъчен материал в Добрич.
Преди пролетната кампания 25-ото издание на специализираното изложение събира над 60 производители от страната, земеделски стопани и любители градинари.
Екзотичният пау-пау, чиято родина е Северна Америка, може да вирее и в България, дава банани с вид на картоф и вкус на крем брюле, разказва Димка Петрова от един от големите разсадници в Североизточния район. По думите й сред ценните качества на дръвчето е, че расте без препарати за растителна защита, но изисква от градинарите търпение, тъй като връзва плодове чак на седмата година.
Тайбери се окичва с едри плодове – по пет-шест сантиметра, които имат вкус по-скоро на малина, но са тъмни като къпина. Сред по-малко познатата селекция е и смокиня – сорт „Сан Пиетро“, която издържа на студ, а плодовете й са по-едри от круши, посочват овощарите – изложители на борсата.
Наред с цветята и нискостеблени дръвчета, които израстват до 1.60 метра, също могат да красят балконите. Сред новите сортове има овошка, от която могат да се хапнат плоски праскови, а т. нар. колонна ябълка почти няма клони, плодовете са по стъблото, допълва Милен Георгиев от лицензиран разсадник.
Овощните дръвчета и тази пролет вървят по 5-15 лева, а най-екзотичните видове – по 30 лева, казват градинарите, според които няма поскъпване спрямо миналата година. Борсата в Добрич ще бъде отворена до 7 февруари.