МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ ПРЕДАВАНЕТО ТУК

Промяна в последния момент: ПП издига Драгомир Заков за военен министър

В последния момент правителството сменя предложението си за министър на отбраната. Вместо обявения вчера Тодор Тагарев  кабинетът ще издигне Драгомир Заков. 

За промяната съобщи Кирил Петков. Новият кандидат е постоянният представител на България в НАТО.

По думите на премиера промяната се случва, защото Зарков е потвърдил, че ще поеме поста късно вечерта вчера.

В момента няма по-подготвен човек в България от него„, заяви Петков.

Той каза още, че промяната е съгласувана с президента Румен Радев.

Всяка една от партиите в коалицията знае, че няма как един министър да си прави сам политика“, каза той и отрече твърденията, че има сблъсък между ПП, БСП, ИТН и ДБ.

Днес НС трябва да се гласува персоналните промени в Министерски съвет. Заседанието започна с 30-минутна почивка по искане на ПП. В момента парламентарните групи обсъждат промяната.

В края на изказването си Петков съобщи, че Зарков в момента лети от Брюксел към София. Промените в Министерски съвет не могат да бъдат гласувани без присъствието на новия министър, който трябва да положи клетва.

****

Драгомир Заков е кариерен дипломат, с 20-годишен стаж на различни длъжности в дипломатическата служба на Република България. От март 2019 г. е посланик на България в НАТО. Целият му дипломатически път е бил свързан с въпросите на международната сигурност, като последователно е преминал през дипломатическите мисии на България в НАТО и към ООН в Женева. Има широка експертиза по международна сигурност, простираща се от НАТО, през ОССЕ, ООН и други международни организации. Дълги години е работил по теми на контрола на въоръженията, има експертиза по хуманитарни и бежански въпроси. Г-н Заков е българският дипломат, който инициира и доведе до успешен край преговорите с Република Гърция за окончателното извеждане от Република България на противопехотните мини, останали на българска територия след трагичния инцидент в завод „Миджур“ през 2014 г.

Заков е завършил Френската гимназия в София. Магистър по икономика, със специалност Международни икономически отношения. Специализирал е в Центъра по въпроси на сигурността в Гармиш-Партенкирхен, в Колежа по отбрана и сигурност на ЕС и в Женевския център по политика за сигурност. Има специализация и по инвестиционно планиране. Владее английски и френски език, ползва свободно руски език.