От Заубер търсят начин да подготвят максимално Пуршер за Формула 1

0
104

Изборът на Заубер (сега Алфа Ромео) да запази Валтери Ботас и Гуаню Джоу и за сезон 2024 във Формула 1 означава, че Тео Пуршер ще трябва да почака още една година, за да дебютира във Формула 1. Французинът, който е много близо до титлата във Формула 2 и догодина ще бъде резервен състезател на швейцарския тим.

По този начин Пуршер ще стане третият пореден шампион във Формула 2, който не успява да си осигури директна промоция във Формула 1. Преди него това се случи с Оскар Пиастри, който прекара сезон 2022 на скамейката на Алпин преди да дебютира с Макларън и с Фелипе Другович, който сега е резерва на Астън Мартин.

Алфа Ромео потвърди и Джоу за догодина

Алфа Ромео потвърди и Джоу за догодина

От ръководството на Заубер, представлявано от Алесандро Алуни Брави, заявиха, че са готови да предложат на Пуршер състезателна програма в друг шампионат или по-богата тестова такава във Формула 1. Все пак италианецът признава, че ограничените финанси на тима могат да попречат на тази тестова програма.

„Готови сме да сключим сделка. Дискутираме с него коя ще е най-добрата състезателна програма, която да го подготви за Формула 1. Няма затворени врати за него. Видяхме с Фелипе Другович и преди това с Пиастри, че липсата на директна промоция не означава, че за тях няма да има място в отборите в бъдеще“, обясни Алуни Брави.

„Просто трябва да намерим най-добрата програма за него. Ние искаме той да остане близо до отбора от Формула 1, след като този сезон го помолихме да се фокусира изцяло върху Формула 2 и той се справя отлично там. Надяваме се, че той ще спечели титлата в Абу Даби.

„За разлика от Астън Мартин, Макларън и Мерцедес ние нямаме стара кола, с която той да може да тества. Това доста ни ограничава, но може би догодина ще се промени. Имаме вътрешни дискусии. Разбира се от финансова гледна точка една такава тестова програма е доста скъпа, но ние разглеждаме всички възможности. За пилот като него вратите още са отворени“, добави още Алуни Брави.

Очаква се до края на годината Пуршер да вземе участие в две петъчни свободни тренировки във Формула 1. Това почти сигурно ще се случи в Мексико и Абу Даби, където Ботас и Джоу ще трябва да освободят своите кокпити, за да може познатият сега като Алфа Ромео екип да изпълни задължителното условие да изполва новобранец в поне две тренировки.

Снимки: Gettyimages

Източник