От АПИ заявиха, че не могат да съгласуват предложената временна организация при детелината на бул. „България“, защото не гарантира безопасността на движението

0
6



Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) не може да съгласува предложената от Столичната община временна организация на движението при детелината на бул. „България“ и Софийския околовръстен път, защото тя не гарантира безопасността на движението. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ. Оттам добавиха, че Столичната община няма право да пусне трафика, докато не осигури безопасното преминаване на моторни превозни средства.

АПИ отговорно и в съответствие със законодателството изпълнява задълженията си за поддържане на републиканската пътна инфраструктура и съоръженията по нея, се посочва в прессъобщението. В тази връзка на Столичната община са изпратени бележки по предложената от тях на 17 октомври нова временна организация и безопасност на движението (ВОБД). Тъй като тя не гарантира безопасността, АПИ и Областно пътно управление – София няма да подпишат протокола за въвеждане на тази ВОБД, уточняват от агенцията.

Столичната община продължава да генерира обществено недоволство и утежняване на трафика със задръствания заради затворената детелина на бул. „България“, посочват от АПИ. Оттам припомнят, че на 8 октомври АПИ предостави за процедиране в Столичната община временна организация и безопасност на движението и имаше готовност още тогава да осигури пускане на трафика през съоръжението. По неясни причини предложението не беше прието от общинската администрация и в АПИ още няма постъпило становище какви са съображенията за това, пише още в прессъобщението. 

БТА припомня, че кметът на София Васил Терзиев написа в профила си във Фейсбук, че е отворено новото кръстовище на бул. „Черни връх“ и бул. „Тодор Каблешков“. Така намаляваме задръствания в тази част на града,  добави той. На 20 октомври ще заработи и участъкът при бул. „България“ и Околовръстния път. Тази важна връзка ще премахне друго от големите задръствания в района, посочи столичният кмет. 

/ЛРМ/



Източник БТА