Израел откри холера във водоизточник в северната част на страната, предаде Ройтерс, позовавайки се на израелското здравно министерство.

Бактерията не представлява заплаха за обществеността в момента, каза говорител на министерството и добави, че властите са предприели стъпки да “защитят водоизточниците на Израел” и редовно следят за замърсяване на водата, особено в северната част на страната.

“От проби, взети от здравното министерство през последните дни, тази от резервоара “Ярмуким” в северната част на страната даде положителен резултат за наличие на холера” каза говорителят. “Произходът на бактерията вероятно е от Сирия, където има огнище на холера”, добави той.

По информация на Водната асоциация на долината на река Йордан водата в засегнатия резервоар се използва за поливане.

Първият случай на болен от холера в Сирия беше потвърден през август, съобщи Световната здравна организация. Оттогава болестта се разпространи в страната и миналия месец се прехвърли в Ливан. Холерата обикновено се разпространява чрез замърсена вода, храна или отпадни води. Тя може да причини тежка диария и обезводняване, които водят до смърт, ако не бъдат лекувани.  https://trud.bg