ОТКРИХА ТОПЛАТА ВОДА: Европейският парламент трябва да избере само една централа, заяви Манфред Вебер

0
897

Европейският парламент трябва да избере една от сегашните си две централи в Брюксел и Страсбург, каза германският консерватор Манфред Вебер, който е водещ кандидат за следващ председател на Европейската комисия, предаде ДПА.
В интервю за германската медийна група “Функе” Вебер отново подхвана водения отдавна дебат за мястото на Европейския парламент, който заседава повечето време в Брюксел, но на месечни пленарни сесии отива в Страсбург.
Вебер заяви, че разбира защо високите разходи по поддържане на две централи дразнят много хора.
“Европейският парламент трябва да има правото да вземе независимо решение как да организира работата си и къде да е централата му – в Страсбург или Брюксел”, каза кандидатът на десноцентристката Европейска народна партия.
Официалната централа на Европейския парламент е в Страсбург, но комисиите заседават в Брюксел, а секретариатът е в Люксембург.
За промени в това споразумение, което бе договорено в писмен вид през 1997 г., е нужно съгласието на всички национални парламенти на страните членки.
В изследване от 2013 г. се казва, че ако Европейският парламент остане само в Брюксел, ще се спестяват по 103 милиона евро годишно.  http://www.bta.bg