Осъдиха мъже на 10 години затвор за кражба на стойност близо 200 хил. лева

0
134

©

По внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура на затвор са осъдени петима обвиняеми за кражба и укривателство на картини и вещи с антикварна стойност, съобщиха от СРП.

От неустановена дата през месец декември 2018 г. до 29.12.2018 г., обвиняемите А.А. и В.Х. счупили прозорец на къща на бул. “Сливница” в гр. София и от нея откраднали 5 картини на Владимир Димитров-Майстора, 7 картини на Димитър Киров,1 картина на Вили Николов и вещи с антикварна стойност – всичко на обща стойност 190 256,50 лева.

След това А.А. и В.Х. се свързали с обвиняемите П.К. и А.Й. , които с цел да набавят за себе си имотна облага, спомогнали да бъдат отчуждени движимите вещи, за които предполагали, че са придобити чрез престъпление, като укривателството е в големи размери. Обвиняемият А.Й. взел 10 от картините, които били на обща стойност 144 756,50 лева и ги предал на обвиняемият Б.Н., който от своя страна ги продал на антиквар за 8500 лева.

По случая е образувано досъдебно производство. А.А. и В.Х. са обвинени за кражба в условията на опасен рецидив – престъпление по чл.196, ал.1, т.2, чл.195, ал.2, вр. ал.1, т.3, пр.1 и т.4, пр.1, вр.чл.194, ал.1, вр. чл.20, ал.2, вр. ал.1, вр.чл.29, ал.1, б.“а“и б.“б“ от НК. П.К., А.Й. и Б.Н. са привлечени към наказателна отговорност за вещно укривателство. В хода на разследването са събрани доказателства за виновността на обвиняемите и е внесен обвинителен акт в Софийски районен съд.

Софийски районен съд призна обвиняемите за виновни по повдигнатите им обвинения и наложи на А.А. и В.Х. наказание “лишаване от свобода” за срок от 10 години, което те следва да изтърпят ефективно при първоначален “строг” режим, на Б.К. наказание “лишаване от свобода” за срок от 5 години, което той следва да изтърпи ефективно при първоначален “общ” режим и “глоба” в размер на 6000 лева, на А.Й. наложи наказание “лишаване от свобода“ за срок от 3 години и 6 месеца при първоначален “общ” режим и “глоба” в размер на 6000 лева, а на Б.Н. – “лишаване от свобода” за срок от 3 години, което се отлага за срок от 5 години и “глоба“ в размер на 5000 лева.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source